Karla del Ponte: Kosovo ne može biti država, ni Haradinaj premijer!

774

Ramuš Haradinaj ne zaslužuje da obavlja funkciju premijera, a Kosovo ne može biti država jer nema elemenata za to, izjavila je u Tirani Karla del Ponte, bivši glavni tužilac Haškog tribunala.

Ona je objasnila da je predsjednik tzv. Vlade Kosova u prvostepenom postupku, osuđen u Haškom tribunalu za ratne zločine, dok Kosovo ne ispunjava uslove da bude država.

U izjavi za albansku TV Ora njuz, Del Ponteova je na marginama predstavljanja njene knjige o ratu u Siriji izjavila da još ima mnogo posla da se uradi u pogledu kažnjavanja ratnih zločina u bivšoj Јugoslaviji.

Ona je dovela u pitanje i postojanje Kosova kao države i kazala da nije pravedno to što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na tom položaju.

– Mislim, Haradinaj ne zaslužuje funkciju na kojoj se nalazi danas. Osuđen je od Haškog tribunala, ali ga je, nažalost, Apelacioni sud oslobodio. Ali ja više nisam bila glavni tužilac. Teško je vidjeti to da on prvostepeno bude kažnjen, a da je Kosovo sada jedna vanredna stvar – kazala je ona.

Haški tribunal nije osudio, već je dva puta oslobodio Haradinaja. Poslije prvog suđenja Haradinaj je oslobođen optužbi za zločine na Kosovu tokom 2008. godine, poslije čega je Apelaciono vijeće takvu presudu poništilo i naredilo novo suđenje, ali je on i u ponovljenom procesu oslobođen.

Del Ponteova smatra da je Kosovo imalo “privilegiju” da bude priznato kao država, što je po njenom mišljenju, “bilo prilično preuranjeno” i zbog čega je za nju “Kosovo još neizvjesno”.

Ona je govorila i o slučaju “Žuta kuća”, o kojoj je pisala u svojoj knjizi “Lov, ja i ratni zločinci” i ukazala da je tužilaštvo “pokušalo da vodi istragu, ali da to nisu mogli da urade”.

Na osnovu navoda u njenoj knjizi i istrage na terenu, Dik Marti je sačinio izvještaj koji je predstavljen Savjetu Evrope i prihvaćen kao zvaničan dokument Savjeta.

Taj izvještaj poslužio je kao osnova za istragu koju je vodio američki tužilac Klint Vilijamson, koji je u julu 2014. saopštio da je došao do neospornih dokaza za podizanje optužnice za zločine protiv pojedinih bivših rukovodilaca tzv. OVK, ali da nije bilo dokaza o trgovini organima.

Samoproklamovano Kosovo je tokom 2016. godine izmjenama i dopunama Ustava uspostavilo Specijalni sud za ratne zločine bivših visokih pripadnika tzv. OVK o kojima se govori u izvještaju Dika Martija.

Sud je nadležan za “zločine započete ili počinjene na Kosovu” od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA