Kako su banke “oprale” 150 milijardi dolara i nikom ništa?

585

Uzbunjivač koji je otkrio da je Danske bank bila uključena u navodno pranje novca, izjavio je danas da je jedna velika evropska banka pomogla u obradi sumnjivih transakcija u vrijednosti do 150 milijardi dolara, u šta su, kako tvrdi, bile umiješane i dvije američke banke.

Transakcije, u ukupnoj vrijednosti od 200 milijardi evra (228,5 milijardi dolara), realizovana preko sićušne filijale Danske banke u Estoniji u periodu od 2007. do 2015. godine, izazvala je pokretanje istraga u Danskoj, Estoniji, Britaniji i SAD u narastajućem globalnom skalndalu, podsjeća Rojters.

Uzbunjivač Hauard Vilkinson, bivši direktor u filijali Danske bank u Talinu, rekao je, na svjedočenju pred danskim parlamentom, da je još nekoliko kreditora učestvovalo u tim transakcijama, realizovanim preko estonske podružnice, i da su među njima dvije velike američke banke i filijala jedne velike evropske banke u SAD.

“Pretpostavljam da je 150 milijardi dolara prošlo kroz tu konkretnu banku (evropsku banku) u SAD”, izjavio je ovaj Britanac, ne otkrivajući međutim ime te banke.

– “Niko zaista ne zna gdje je taj novac završio. Sve što znamo je da su ga posljednji vidjeli ljudi iz te tri velike banke u SAD. Oni su bili posljednji kontrolni punkt, i kada je ta kontrola omanula, novac je ušao u globalni finansijski sistem”, izjavio je on.

Danske bank je preko estonske filijale koristila globalno prisustvo Dojče banke, JP Morgan Čejsa i Bank of Amerika kako bi, u ime svojih klijenata, strane valute konvertovala u američki dolar od 2007. do 2015. godine, tvrde neimenovani izvori za Rojters.

Dojče banka i JP Morgan odbili su da komentarišu takve tvrdnje, dok u Bank of Amerika nisu bili odmah dostupni za komentar, navodi britanska agencija.

Vilkinson, koji je u parlamentu rekao i da mu je Danske bank ponudila novac u zamjenu za ćutanje, ne očekuje da će istraga u ovom slučaju igdje odvesti.

“Evo nas na kraju 2018. godine, a razgovaramo o prljavom novcu iz perioda od 2007. do 2015. godine. Nema nikakve šanse da se tom novcu uđe u trag i da bilo koji kriminalac izgubi i jedan cent”, zaključio je on.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA