Kako se pravi Acura NSX? (VIDEO)

433

Iako je Acura Hondin podbrend superautomobila, ova marka se praktično može smatrati američkom. Honda je lansirala Acuru upravo u SAD 1986, a osim oko 200 jedinica modela RLX koji se uvoze iz Japana, svi ostali Acura modeli se prave u Sjedinjenim Državama.

Superpopularni NSX se proizvodi u jedinstvenom pogonu u Marisvilu u državi Ohajo, prilagođenom za proizvodnju manjeg kapaciteta.

I dok većina proizvođača ima proizvodne linije sa gomilom robota, u Acurinom Performance Manufacturing Center pogonu atomobili se sa jedne na drugu proizvodnu tačku prebacuju valjcima.

Proizvodnja NSX kreće od sklapljanja rama od više materijala, a koji je potpuno napravljen u istoj fabrici. Radnicima u tome pomaže nekoliko mašina, a u drugom dijelu pogona karoseriju farbaju istovremeno ljudi i mašine.

I dok se najveći dio NSX napravi u Marisvilu, srce ove prelijepe zvjeri nastaje na oko sat vremena udaljenosti u mjestu Ana.

Acura NSX hibridnna Sport Hybrid SH-AWD jedinica uparena sa devetobrzinskim automatikom sa dvostrukim kvačilom (9DCT) razvija 573 KS i 645 Nm.

Tu inženjeri oživljavaju hibridni agregat baziran na twin-turbo 3,5-litarskom V6 koji se potom ubacuje u tijelo NSX u Marisvilu.

Radnici potom instaliraju vješanje, enterijer i ostale komponente, a dok se to rješava tehničari pregledaju da li je sve sklopljeno pravilno i da li funkcioniše.

Nakon što je sklapljanje završeno, automobil ide na raznovrsno testiranje od smimulacije puta do mjerenja performansi.

Od početka do kraja potrebno je oko tri dana da se napravi jedan Acura NSX, a na njemu učestvuje oko 100 ljudi.

– NSX je jedini superautombil dizajniran, razvijen i proizveden u SAD – ponosno kažu u ovoj kompaniji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA