Još dvije optužnice protiv Gruevskog

393

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore podiglo je još dvije optužnice kojima je obuhvaćen i odbjegli bivši premijer Nikola Gruevski.

Obje optužnice podignute su u slučaju “Talir” – za nelegalno finasiranje stranke VMRO-DPMNE i za nezakonitu izgradnju sjedišta te partije u vrijeme dok je Gruevski bio njen predsjednik i premijer Makedonije.

Specijalno tužilaštvo je zatražilo da sud odredi pritvor Gruevskom, koji je u utorak dobio azil u Mađarskoj, gdje je pobjegao da bi izbjegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa dok je bio premijer.

Protiv Gruevskog, makedonskog premijera od 2006. do 2016. godine, u toku su još četiri sudska procesa po optužnicama Specijalnog tužilaštva.

Uz Gruevskog, optužnicom za nezakonito finasiraranje VMRO-DPMNE od 2009. do 2015. godine, obuhvaćeni su i tadašnji generalni sekterar stranke Kiril Božinovski, tadašnji ministar za transport i veze Mile Janakievski, sadašnji poslanik Ilija Dimovski, kao i Leko Ristovski, Elizabeta Čingarovska i sama stranka VMRO-DPMNE.

Oni su optuženi da su u gotovini dobili najmanje 4,6 miliona evra za stranku i da su zatim organizovali da taj novac bude uplaćen na partijski račun u vidu uplata različitih građana.

Gruevski, tadašnji lider stranke, tereti se da je od 2009. do 2015. godine “zloputrebom službenog položaja, suprotno zakonima o finansiranju političkih partija i sprečavanju korupcije, obezbjeđivao finansije iz anonimnih i protivpravnih izvora za političku partiju VMRO DPMNE”.

U tome su mu, prema optužnici, pomagali Božinovski i Janakievski, koji su “vršili pritisak na predstavnike pravnih lica koja su imala dogovore o javnim nabakama sa državnim organima, javnim preduzećima ili lokalnom samoupravom, da obezbjede novac za finasiranje VMRO-DPMNE kao protivuslugu za dobijene javne nabavke i realizovani profit”.

Drugom optužnicom u slučaju “Talir” – za nezakonitu izgradnju sjedišta VMRO-DPMNE u centru Skoplja, ponovo su obuhvaćeni Gruevski i Božinovski, koji su, kako se navodi, nezakonito sklopili ugovor s firmom DG Beton iz Skoplja, što prema zakonu nisu smjeli da urade jer je ta kompanija imala dogovor za javne nabavke s drugim državnim institucijama.

Prema toj optužnici, Gruevski i Božinovski su iskoristili zavisnost firme Beton od vladajuće stranke, jer je više od 75 odsto njenih prihoda u 2011. i 2012. godini bilo od javnih nabavki. U optužnici se navodi da su oni, suprotno zakonu, skopili ugovor kojim su “pribavili znatnu imovinsku korist za VMRO-DPMNE od 8,25 miliona evra”.

Uz Gruevskog, Specijalno tužilaštvo vodi sudske procese i protiv Janakievskog i Božinovskog, koji su od prošle sedmice u pritvoru, uz obrazloženje da su i oni planirali bjekstvo iz Makedonije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA