Je li Maša iz crtića zapravo Putin?

744

Kritičari optužuju ruski animirani serijal “Maša i medvjed” da se bavi “propagandom Kremlja” i da je instrument “moći” Rusije, piše londonski Tajms.

Broj pratilaca “Maše i Medvjeda” na engleskom jeziku na Jutjub-kanalu u ovom trenutku je veći od četiri miliona. Ukupan broj pregleda ovog popularnog crtaća prelazi 40 milijardi.

– Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša putinovski – rekao je profesor Entoni Glis s Bakingemskog univerziteta.

Što se tiče medvjeda, autor je podsjetio na stav predavača Talinskog univerziteta Prijita Hibemjagija, koji je izjavio da je taj lik zadužen za to da “promijeni lik Rusije u svjesti djece s negativnog na pozitivni”. U tome je Hibemjagi vidio prijetnju po nacionalnu bezbjednost Estonije.

– Komentarisanje izjava zapadnih kritičara o političkoj propagandi u “Maši i medvjedu” može da bude praćeno samo ironijom. To je prilično teško komentarisati bez velike ironije. Tajms je trebalo da napiše da se Maša ponaša čerčilovski – rekao je Dmitrij Lovejko, šef studija “Animakord”, koji pravi ovaj crtać.

Lovejko je dodao da se rad propagandnog organa pri Kremlju vjerovatno odlično plaća.

– Nažalost, za 10 godina nismo dobili ni kopejku državnog novca. I nikoga nismo ni molili za to, jer smo mi čisto komercijalni projekat – istakao je Lovejko.

Prema njegovim riječima, autori serijala nisu imali na umu nikakve političke paralele dok su stvarali “Mašu i medvjeda”.

– Uvrijedljivo je to što tako ozbiljan list, umesto da pita nas, navodi mišljenje, na primer, letonskog kritičara. Komentarisati šta je neko o nečemu pomislio prilično je teško – zaključio je Dmitrij Lovejko.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA