Hoće li Kusturica snimati film o Jasenovcu?

413
Emir Kusturica

Čuveni izraelski istoričar i najpoznatiji istraživač genocida u Drugom svetskom ratu Gideon Grajf predložio je reditelju Emiru Kusturici da snimi film o stradanjima i strahotama u Jasenovcu, gde je ubijeno više stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Kusturica je, kako nam je potvrđeno, na ovaj izazov odgovorio da je počastvovan ponudom i da je vrlo zainteresovan za ovaj projekat. Gideon Grajf, koji će 15. decembra biti gost Andrićgrada, gdje će održati predavanja o jasenovačkoj golgoti, smatra da je proslavljeni reditelj, značajne međunarodne reputacije, najbolji izbor. Da će Kusturica svojim ugledom i dosadašnjim ostvarenjima privući pažnju najšire svjetske publike.

Grajf je nedavno na Sajmu knjiga u Beogradu predstavio monografiju “Jasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti”. Glavni istraživač Instituta za Holokaust “Šem Olam” u ovom kapitalnom djelu prvi put je uradio uporednu analizu Aušvica i Jasenovca. Kada je riječ o žrtvama Jasenovca, Grajf navodi da je bilo najmanje 750 000 mrtvih i podsjeća da je državna komisija 1945. odredila da ih je bilo oko 1 500 000. On je naglasio da i u Jasenovcu, kao i drugim logorima, nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo izložiti i torturi i poniziti. U monografiji je opisao 57 metoda mučenja koje su koristile ustaše.

– Jasenovac je bio izuzetno surov, čak su i SS oficiri govorili da je ovaj logor bio previše brutalan. Sama smrt nije bila dovoljna, već i da žrtve pate. Nesporno je da su zločini počinjeni u Jasenovcu među najbrutalnijim u istoriji svijeta. Tamo su pogažena sva ograničenja neljudskosti. Zato je veoma važno da se ovaj dio istorije ponovo osvjetli. Žrtvama dugujemo pravo i na pravdu i na nezaborav – rekao je Grajf u prepunoj sajamskoj sali za promocije.

Grajf je bio i glavni kustos izložbe o Jasenovcu koja je početkom ove godine predstavljena u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, a u sklopu događaja kojima se u 2018. podsjeća na Holokaust.

Na ideju da se snimi film o jasenovačkoj tragediji, prije nekoliko godina došao je Tihomir Stanić i za reditelja izabrao Đorđa Kadijevića. Projekat je trebalo da finansira Republika Srpska, ali je Stanić, kako je ispričao, morao da odustane zbog prijetnji iz Hrvatske. Istom temom bavili su se reditelj Lordan Zafranović i scenarista Arsen Diklić, čiji je projekat o stradanju srpske djece “Djeca Kozare”, učestvovao na ovogodišnjem konkursu Filmskog centra Srbije za finansiranje i sufinansiranje projekata sa nacionalnom temom. Međutim, konkurs je poništen, pa ponovljen, a rezultati još nisu poznati.

Pre pola godine je najavljeno da je Vlada Srbije spremila 20 miliona evra za snimanje filma o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu. U tom filmu igrali bi i poznati glumci iz Holivuda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA