Kultna izdavačka kuća Sub Pop iz Sijetla je za narednu godinu najavila reizdanje dva materijala benda Green River, iz kojeg su kasnije nastali bendovi Pearl Jam i Mudhoney.

Riječ je EP-ju “Dry As a Bone” iz 1987. i albumu “Rehab Doll” iz 1988. godine, koji će biti objavljeni 25. januara, i to kao proširena i remasterizovana deluxe izdanja, na kojima će se naći do sada neobjavljene numere.

U skladu sa važnošću ovih izdanja, oba će dobiti i limitirane vinilne verzije u zelenoj boji.

Za tehničke radove miksa i masteringa starih pjesama, biće zadužen Jack Endino, koji je producirao “Dry As a Bone” prije 30 godina.

Novo izdanje “Rehab Doll” će sadržavati osam pjesama snimljenih na osam kanala u Endinovom Reciprocal Recording studiju. U saopštenju za medije pjesme su opisane kao “preciznije prikazivanje onoga kako je bend zvučali prilikom svirki uživo”. Među neobjavljenim verzijama numera naći će se obrada pjesme “Queen Bitch”, koju u originalu izvod David Bowie te naslovna pjesma “Swallow My Pride” i “Porkfist”.

“Dry As a Bone” takođe stiže sa još neobjavljenih pjesama, uključujući Betamax snimke “One More Stitch”, “Hangin’ Tree”, “Bleeding Sheep” i još mnogo toga. Kolekcija će takođe sadržavati numere koje su ranije bile dostupne na kompilacijama “Another Pyrrhic Victory” i “Deep Six”.

Formiran 1984. godine, Green River su činili Mark Arm iz grupe Mudhoney, Stone Gossard i Jeff Ament iz benda Pearl Jam, Bruce Fairweather iz Mother Love Bone i Love Battery i bubnjar Alex Shumway. Njihova mješavina bluesa, punka i rocka postavila je kurs za alternativnu muziku u narednim godinama, a ova nova Sub Pop reizdanja slave upravo taj period.

Za “Dry As a Bone” i “Rehab Doll” već sada su moguće prednarudžbe preko sajta izdavača.

Savo Drakulić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA