Gruevskom nije uručeno rješenje za zatvor

369

Bivši premijer Makedonije i aktuelni poslanik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski nije se pojavio na sjednici skupštinske Komisije za ustavna pitanja, a novi pokušaj uručenja rješenja o izdržavanju dvogodišnje zatvorske kazne biće danas.

Kako javljaju makedonski mediji, sud u Skoplju će danas još jednom pokušati da Gruevskom dostavi odluku o izdržavanju dvogodišnje kazne u zatvoru “Šutka”, prema presudi u predmetu “Tenk”, ili mu je uruči lično na ruke kada dođe na ročište po drugom predmetu.

MIA navodi da su predstavnici suda u najmanje tri navrata neuspješno pokušali da Gruevskom uruče sudsku odluku.

Nakon što je bivši makedonski premijer primi, on će biti u obavezi da se javi zatvorskim vlastima na odsluženje kazne zbog ilegalne nabavke luksuznog automobila marke “mercedes” vrijednog 600 000 evra.

Kako se navodi, ukoliko sud utvrdi da Gruevski izbjegava da primi sudsku odluku, pristupiće se ili njegovom sprovođenju uz policijsku pratnju, ili raspisivanju potjernice.

Krivični savjet odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda u Skoplju, odbio je u petak uveče žalbe Gruevskog i njegovih advokata i potvrdio rješenje o izvršenju zatvorske kazne za bivšeg premijera i lidera VRMO-DPMNE.

Makedonsko Sobranje prethodno tokom tog dana nije oduzelo poslanički mandat Gruevskom.

MIA je prenijela da je “za” prijedlog Komisije za mandatno-imunitetna pitanja za oduzimanje mandata Gruevskom glasalo 58 poslanika, a 27 se izjasnilo “protiv”. Za oduzimanje mandata bila je potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Tom odlukom poslanika nije odloženo izvršenje zatvorske kazne Gruevskog koji je u četvrtak trebalo da se pojavi u zatvoru, ali je on zajedno sa advokatima podnio žalbu na izvršenje.

Makedonska TV21 javlja da je na sjednicu Komisije za ustavna pitanja, u Sobranju, aktuelni premijer Zoran Zaev zakasnio.

Zaev je, kako se dodaje, na sjednici citirao Član 49 makedonskog Ustava u kojem se navodi da “Republika štiti prava i interese državljana Makedonije koji žive u dijaspori” i kazao da se time ne precizira etnička pripadnost, pa izmjena ovog člana predviđa “brigu za zaštitu identiteta, kulture svih državljana koji žive van Makedonije”.

Albanski poslanici su na to uzvratili ocjenom da se u tom članu “ne pominju Albanci kojih ima u velikom broju u dijaspori”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA