Gruevski na slobodi do daljnjeg

366

Bivši lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski ostaje do daljnjeg na slobodi, iako je trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne.

Razlog za to je činjenica da Krivičnom vijeću Okružnog suda u Skoplju dalje stižu žalbe na odluku da se ne odloži odlazak Gruevskog na izdržavanje kazne, a rok od 72 sata da odgovori na žalbe, ističe u ponedjeljak, što ne znači da odluka ne može biti saopštena do ponedjeljka.

Makedonski mediji procjenjuju da su veoma male šanse da Gruevskom bude odloženo izdržavanje kazne.

U međuvremenu, bivši makedonski premijer nastoji da ostane na slobodi i preko Vrhovnog suda traži vanrednu reviziju presude, što ne odlaže izvršenje presude.

Jedna od mogućnosti da Gruevski ostane na slobodi je da ga predsjednik Đorđe Ivanov protjera, što je zatraženo na jučerašnjem protestu pred Osnovnim sudom.

Inače, juče je parlamentarni odbor za proceduralna i mandatna imunitetna pitanja odlučio da se Gruevskom ukine poslanički imunitet.

Da bi, međutim, bio lišen imuniteta potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Mediji procjenjuju da ona neće biti obezbijeđena.

Gruevski je osuđen je na dvije godine zatvora po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, zbog nezakonitosti u nabavci Mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600 000 evra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA