Grčka: Prve licence za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe

300

Grčka je danas izdala prve licence privatnim kompanijama za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u toj zemlji, u pokušaju da se domogne tržišta u procvatu vrijednog milijarde evra.

Nakon što je prošle godine legalizovala kanabis u medicinske svrhe, a u martu ukinula zabranu njegovog uzgoja i proizvodnje, Grčka je danas izdala dvije licence, dok će još 12 dozvola biti izdato do kraja ove godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i razvoja, prenosi Rojters.

– Postoji ogromno interesovanje, pretežno iz Kanade i Izraela… Neki od potencijalnih investitora su ogromni – rekao je na konferenciji za novinare Stergios Piciorlas, zamenik ministra ekonomije.

Legalizovanje kanabisa u rekreativne svrhe se još ne razmatra, rekao je Piciorlas u odgovoru na pitanje novinara.

Prema riječima grčkog zvaničnika, prvi proizvodi od kanabisa u medicinske svrhe očekuju se na tržištu za oko 12 do 18 mjeseci. Ova industrija je, rekao je, uglavnom izvozno orijentisana.

Očekuje se da će 14 licenci dovesti do otvaranja više od 750 radnih mjesta i donijeti oko 185 miliona evra investicija.

Dodaje se da hiljade pacijenata u Grčkoj koristi kanabis u liječenju niza ozbiljnih bolesti, ali vlasti nemaju precizne brojčane podatke o tome.

Više zemalja, među kojima su Britanija, Njemačka, Italija i Danska, već su dozvolile izdavanje recepata za medicinski kanabis, a u junu je Kanada postala druga zemlja u svijetu, poslije Urugvaja, koja je u potpunosti legalizovala marihuanu, čime je okončana njena 90-godišnja zabrana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA