Google otkrio kako da vam baterija duže traje

471

Prekratko trajanje baterije jedan je od najvećih problema korisnika pametnih telefona jer previše surfanja, igranja i dopisivanja, brzo prazni bateriju tako da veliki broj ljudi ne izlazi iz kuće bez dodatne eksterne baterije.

Na mreži možemo pronaći brojne savjete kako da smanjimo potrošnju baterije, a Google-ovi inženjeri prošle su sedmice na Android Dev Summit-u objasnili kako produžiti vrijeme trajanja baterije između punjenja.

Tajna je u Dark Mode-u, odnosno u crnim/tamnim temama koje se koriste u aplikacijama, pa su iz ove kompanije priznali da su pogriješili kada su nagovarali programere da u svojim temama za aplikacije koriste bijelu boju (koju i Google koristi u svojim aplikacijama) jer se tim povećava potrošnja baterije.

Google je već predstavio tamnu temu u YouTube-u, porukama i News aplikaciji, a nije teško pretpostaviti da će ova kompanija, kao i drugi programeri, uskoro predstaviti Dark Mode i u brojnim drugim aplikacijama.

Primjeri uštede baterije, koji se odnose na telefone sa OLED ekranima, prema podacima koje je Google prikazao na Android Dev Summit-u, su očigledni. Na primjer, u YouTube aplikaciji pri punoj osvijetljenosti ekrana sa uključenim Dark Mode-om potrošnja baterije bila je čak 43 odsto manja u odnosu na klasičnu bijelu temu aplikacije.

Tamnu temu na YouTube aplikaciji na Androidima i Appleovim iOS uređajima možete aktivirati u okvriu same aplikacije (Postavke/Opšte/Tamna tema), a Google je Dark Mode omogućio i na posljednjoj verziji Androida (Pie) koja je trenutno dostupna na malom broju telefona i može se aktivirati u okviru postavki ekrana.

O efektu tamnih tema na trajanje baterije pametnih telefona sa OLED ekranima pisalo se i prije, ali ovo je prvi put da su ovo potvrdili iz Google-a, kompanije koja stoji iza najpopularnijeg operativnog sistema na svijetu za pametne telefone, Androida.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA