Glasanje o Bregzitu 11. decembra

299

Britanski parlament će 11. decembra glasati o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

– Donji dom parlamenta će odlučiti želi li ili ne da odgovorimo na volju britanskog naroda koji se odlučio za Bregzit – kazala je premijerka Tereza Mej.

Glasanju će prethoditi maratonska, petodnevna rasprava tokom koje će Mej pokušati pridobiti 89 konzervativnih zastupnika koji tvrde da ne mogu stati iza tog sporazuma.

Naime, i među zagovornicima Bregzita u konzervativnim redovima ima dosta nezadovoljnih, pa je tako bivši šef diplomatije Boris Džonson sporazum nazvao “katastrofom” i “poniženjem” za Ujedinjeno Kraljevstvo koje će biti “satelitska država” EU.

Mej je pozvala sve zastupnike da daju svoj glas za sporazum o izlasku iz Evropske unije, koji je, kako je rekla, “najbolji i jedini mogući”.

Dan D za Terezu Mej

Ona je potvrdila s “apsolutnom sigurnošću” da nema “boljeg mogućeg sporazuma” od onog koji je sklopila s Briselom gdje je održan samit između Ujedinjenog Kraljevstva i 27 članica EU i gdje su dvije strane nakon 17 mjeseci teških pregovora konačno usaglasile stavove i zaključile sporazum o “razvodu”.

No, šef Laburističke stranke je bez oklijevanja pozvao na odbacivanje sporazuma, ocijenivši da predstavlja “čin nacionalnog samosakaćenja”.

– Ova skupština nema drugog izbora već odbaciti taj sporazum – kazao je Džeremi Korbin.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), nezadovoljna posebnim statusom koji je u sporazumu dodijeljen Sjevernoj Irskoj kako bi se ponovo izbjegla uspostava tvrde granice na Irskom otoku, najavila je da će glasati protiv sporazuma.

Mej je, međutim, uvjerena da će Bregzit proći u parlamentu, rekao je njezin portparol, dodajući da vlada želi pridobiti zastupnike za sporazum o “razvodu” već u prvom pokušaju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA