Francuska zabranila fizičko kažnjavanje djece

469

Francuski parlament izglasao je danas zabranu fizičkog nasilja roditelja nad djecom, čime se svrstao uz rame većini zemalja članica Evropske unije, iako neće biti kazni za kršenje zakona.

Zabrana je potvrđena u skoro praznoj dvorani Narodne skupštine rano jutros, sa 51 glasom za, jednim protiv i tri suzdržana.

Time se poništavaju roditeljska prava da disciplinuju svoju djecu fizičkim kažnjavanjem koje je uvedeno u doba Napoleonove vlasti.

Zakon će osavremeniti odredbom da se autoritet roditelja mora uspostavljati bez nasilja i da roditelji ne smiju pribjeći “fizičkom, verbalnom i psihičkom nasilju, fizičkom kažnjavanju i ponižavanju”.

– Obrazovanje kroz nasilje može samo stvoriti još više nasilja u društvu. Isto tako vodi neuspjehu u školi, bolesti, samoubistvu, antisocijalnom ponašanju i delikvenciji – rekla je Maud Petit iz Demokratskog pokreta, koalicionog partnera predsjednika Makrona.

Zabranu je predložila francuska ministarka za ravnopravnost polova Marlene Šiapa koja je za novine Le Parizien rekla da roditelji nisu u pravu ako vjeruju da je vikanje, šamaranje i povlačenje djece za uši ispravan način uspostavljanja autoriteta.

– Nijedan tip nasilja nije edukativan – rekla je ona.

Prva dama Francuske Bružit Makron takođe je podržala zabranu, dok je nekoliko konzervativnih i zastupnika krajnje desnice prigovorilo da se zabranom upliće u privatni život porodice.

Slijedeći primjer Švedske iz 1966., 54 države svijeta, uključujući 22 od 28 zemalja Evropske unije, imaju zakone kojima se zabranjuje fizičko kažnjavanje djece.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA