Francuska: Protesti zbog cijena goriva, poginula žena

270

U Francuskoj se održavaju protesti zbog povećanja cijena goriva, a kako javljaju francuski mediji, poginula je jedna žena, dok je 47 osoba povrijeđeno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da se tri osobe nalaze u kritičnom stanju.

Privedene su 24 osobe, od kojih je 17 zadržano na ispitivanju.

Žena je ubijena kada se majka s djetetom koja se nalazila u kolima uspaničila pošto su učesnici protesta okružili njen automobil i počeli da lupaju po krovu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner.

Majka se uspaničila i kolima jurnula ka gomili, i tom prilikom stradila je jedna žena.

Učesnici protesta nose žute prsluke i uzvikuju “diktator Makron”. Vozači su na više od 2 000 mjesta širom Francuske okupili 124 000 ljudi u znak protesta zbog rasta poreza na gorivo, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i ukazalo da je bilo više ozbiljnih incidenata na mjestima gdje su blokirani putevi.

Povećanje cijene fosilnih goriva je dio strategije predsjednika Emanuela Makrona da se odustane od te vrste goriva, a mnogi vozači ih smatraju kao ravnodušnost vrha vlasti prema svakodnevnim ekonomskim problemima građana.

Demonstranti su obećali da će im mete biti naplatne rampe, kružni tokovi i obilaznica oko Pariza, dok vlada šalje policiju i prijeti kaznama.

Vozači su sebe nazvali “žutim jaknama”, jer nose fluorescentne markere koje svi francuski vozači moraju imati u kolima. U odvojenom protestu, vozači hitne pomoći su juče na kratko ambulantnim kolima blokirali Šanzelize, protestujući tako protiv novih propisa o finansiranju hitne pomoći.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA