Francuska: Nastavljeni protesti zbog poskupljenja goriva

450

U Francuskoj je jutros registrovano 40-ak protesta na autoputevima, zbog povećanja cijena goriva, a Vlada poručuje da neće odustati od ekoloških mjera.

Poručili su da neće mijenjati svoju fiskalnu i ekološku politiku, uprkos mobilizaciji demonstranata “u žutim prslucima”.

– Što se tiče ekološke fiskalnosti, nastavljamo s planom. U suprotnom bismo bili nesavjesni – izjavio je ministar za ekološku i solidarnu tranziciju Fransoa de Rigi.

Kako je naveo, Vlada je izabrana da riješi probleme i to će nastaviti da čini bez uzmicanja.

– Apsolutno treba izaći iz te zamke svakog automobila na benzin i dizel u kojoj smo tako dugo zatvoreni – rekao je on.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane izjavio je da je većina Francuza izabrala da “ne obuče žute prsluke”, odnosno da se ne pridruže protestima.

Takođe je rekao da su jučerašnje nasilne akcije bile predviđene, pogotovu zato što su u protestima učestvovali mladi iz pregrađa.

– Morali smo da mobilišemo hiljade policajaca, pa je bilo i iscrpljenih… Imali smo povrijeđene. To mi se ne čini razumnim – rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, povrijeđenih ima i među demonstrantima i među policajcima.

Jedna 50-odišnja žena je stradala tokom jučerašnjih protesta u Francuskoj organizovanih zbog visokih cijena goriva, a najmanje 227 osoba je povrijeđeno od kojih šest teško, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zvaničnici ministarstva naveli su da je na protestima bilo 283 000 učesnika, mahom mirnih.

Ipak, neki demonstranti pokušali su u Parizu da dođu do predsjedničke Jelisejske palate i tada je policija intervenisala upotrijebivši suzavac.

Privedeno je 117 osoba, a 73 je zadržano na ispitivanju.

Povećanje cijene fosilnih goriva je dio strategije predsjednika Emanuela Makrona da se odustane od te vrste goriva, a mnogi vozači ih smatraju kao ravnodušnost vrha vlasti prema svakodnevnim ekonomskim problemima građana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA