Fond poslodavcima duguje 36,9 miliona KM (VIDEO)

598

Ukupni dug Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za refundaciju plata za bolovanja prema poslodavcima iznosi 36,9 miliona maraka i smanjen je za četiri i po miliona KM.

U Fondu napominju da je riječ o dugu koji je nastao ranijih godina, a najveći dio istog se odnosi na javni sektor, čak 80 odsto.

Činjenica je da je, za razliku od ranijih godina, u ovoj Fond smanjio dug prema poslodavcima iz privrednog sektora za 54 odsto, odnosno za gotovo osam miliona i 600 hiljada maraka. Smanjene su i ukupne obaveze Fonda za više od 20 miliona maraka.

Da Fond u kontinuitetu izmiruje tekuće obaveze za bolovanja, potvrđuju i poslodavci.

– Danas je stanje što se tiče refundacije puno bolje i mislim da je u ovom slučaju kriza za poslodavce završena – izjavio je predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS Saša Trivić.

Glavni razlozi za gomilanje dugova su dugovanja poslodavaca prema Fondu na osnovu neuplaćenih doprinosa koja premašuju 280 miliona maraka.

Pola tog duga je nenaplativo, jer je veliki broj preduzeća završilo u stečaju. Pomenuti dug najmanje se odnosi na poslodavce u privatnom sektoru, jer oni uglavnom redovno izvršavaju svoje obaveze.

S druge strane, dugovanja za naknadu plata za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva nema. U Javnom fondu za dječiju zaštitu Republike Srpske kažu da u ovoj godini isplaćuju naknadu za 3 700 zaposlenih porodilja.

Poslodavci, ali i sindikalci se nadaju da će dugovanja za bolovanja u Srpskoj uskoro biti prošlost, a da se neisplaćivanju naknade za bolovanje poslodavcima stalo u kraj.

Marijana Savić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA