Fočanski srednjoškolci u slavu srpskih ratnika (FOTO)

356

Fočanski srednjoškolci obilježili su stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata istorijskim časom “Sto godina ponosa i slave”, koji je obogaćen dramskim nastupima, poezijom i horskim pjesmama u slavu srpskih ratnika.

Jedan od dramskih prikaza, koji su učenici izveli sinoć u Gradskom pozorištu, posvećen je Milunki Savić, a posjetioci su mogli da čuju i govor vojvode Petra Bojovića, kao i čuveni govor majora Dragutina Gavrilovića braniocima Beograda, a nisu izostale ni čuvene pjesme “Tamo daleko”, “Kreće se lađa Francuska” i druge poznate patriotske melodije.

– Ponosni smo i zahvalni našim precima na svemu što su radili i što su se izborili za našu slobodu. Mi smo kroz pjesmu, recitaciju i glumu željeli da prikažemo veliko stradanje srpskog naroda i da ga na taj način sačuvamo od zaborava – rekla je učenica Jana Vuković.

Učenici Srednjoškolskog centra, među kojima je bilo i članova Amaterskog pozorišta, program su pripremili uz pomoć profesora istorije, srpskog jezika i muzičke kulture.

Profesor istorije Rajka Golijanin istakla je da je veoma važno njegovati kulturu sjećanja.

– A zadatak je na nama koji radimo sa mladom generacijom da ih animiramo da se sjećaju svojih predaka – rekla je ona.

Profesor srpskog jezika i književnosti Branka Grujičić rekla je da su se potrudili da izaberu poeziju koja prati događaje tokom Velikog rata.

– Bilo je mnogo emotivnih i potresnih momenata, ali su učenici to veoma dobro iznijeli – navela je Grujičićeva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA