“Film Forum Banjaluka” 29. i 30. novembra u Kamenoj kući

444

Dvodnevna konferencija “Film Forum Banjaluka” posvećena razvoju filmske industrije u Bosni i Hercegovini, kao i njenih ekonomskih i turističkih potencijala, održaće se 29. i 30. novembra, u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banjaluci.

Ovaj jedinstven događaj će ugostiti afimirnisane filmske profesionalce iz regiona, koji su ostvarili međunarodne karijere, a sastojaće se od pet panela i tri radionice sa studentima.

Konferencija će pored stručnjaka iz oblasti filma okupiti i mnogobrojne predstavnike vlasti, javnih institucija i civilnog sektora, kao i studente, ali i ljubitelje sedme umjetnosti. Producent u Vizart Filmu Zoran Galić istakao je da je “Film Forum Banjaluka” pokrenut u cilju sticanja novih iskustava i poboljšanju uslova za filmske radnike i filmsku produkciju kod nas.

– Posljednjih dvadeset godina smo svjedoci velikih promjena u načinu finansiranja, proizvodnje i distribucije filmova u Evropi i ovom konferencijom želim da to iskustvo novog pristupa predstavimo filmskim autorima i producentima iz Banja Luke i BiH. Vjerujem da će nova poznastva proizvesti nove koprodukcije i da ćemo kroz “Film Forum Banjaluka” pokrenuti ovu važnu granu kreativne industrije – istakao je Galić.

Program “Film Forum Banjaluka” će predstaviti četiri panela, koja će obuhvatiti teme: filmski fondovi, dokumentarni film, prvi film i alternativna distribucija. Tokom dva dana Foruma, paralelno sa panelima, održavaće se i radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova, i kastinga.

Ovaj segment programa će činiti: Timka Grin – “Teoretski i praktično do uspješne audicije”, Boris Mitić – “Kako snimiti Ništa?”, Amra Bakšić Čamo – “Krv i znoj produkcije niskobudžetnog filma”. Konferenciju “Film Forum Banjaluka” organizuje produkcijska kuća Vizart Film i Desk Kreativna Evropa BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA