FIFA uvodi 50 novih fudbalskih pravila

504

Izvršni odbor Svjetske fudbalske federacije (FIFA) na vanrednoj sjednici najavio je raspravu o promjena fudbalskih pravila.

Zvonimir Boban, glavni savjetnik predsjednika Đanija Infantina, poručio je kako će se “pojedina pravila promijeniti, ali da se u srž fudbala neće dirati.

Na dnevni red vjerovatno istorijske sjednice uvršteno je čak 50 novih predloga. Posljednjih mjeseci periodično su se preporučivali, pa i otkrivali prijedlozi koji bi zauvijek mogli promijeniti fudbalsku igru. FIFA je odlučila ih saslušati i, prema potrebi, implementirati za unapređenje fudbalske igre.

S obzirom na česte trenerske ispade u tehničkim prostorima, namjera je radikalnije kažnjavati prestupnike. Zavisno od težine incidenta, sudija će i trenerima moći pokazati žute i crvene kartone nakon kojih će slijediti i određene suspenzije, baš kao i kod igrača.

Odzvoniće i kradljivcima vremena.

Kada bude izvršena izmjena, zamijenjeni igrač napustiće teren s mjesta na kojem se nalazi kako bi se utakmica odmah nastavila bez trošenja vremena, što je bila redovna praksa posljednjih decenija.

Definisaće se i termin ruke, pojam koji je prije pojave videotehnologije izazivao dosta kontroverzi i očekuje se da pojam ruke konačno bude kristalno jasan.

Јedanaesterci bi trebali proći jedinstvenu transformaciju. Trebao bi se uvesti već najavljeni ABBA sistem izvođenja jedanaesteraca. Prvi penaldžija biće igrač A ekipe, a zatim će dvaput zaredom penale izvoditi igrači B ekipe. Potom će dvaput uzastopno šuteri biti igrači A ekipe, i tako redom (AB-BA-AB-BA-AB).

ABBA sistem osmišljen je jer je postojeći statistički dokazano nepošten – čak 60 posto pobjednika bili su timovi koji su prvi pucali. Studija je sprovedena analizom na više od 1 000 raspucavanja od 1970. do 2013. godine. Famozni sistem već se primjenjuje na međunarodnim takmičenjima za mlađe kategorije.

Takođe, tokom regularnog dijela utakmice, jedanaesterac će predstavljati poseban dio igre. Budući da se konstantno krši pravilo prijevremenog ulaska igrača u šesnaesterac u trenutku šutanja penala, jedanaesterci će se izvoditi bez nastavka igre. Bude li npr. pogođena stativa, igra se neće nastaviti, a lopta će odmah biti dodijeljena ekipi koja se obranila od pogotka.

Među predlozima koji samo čekaju potvrde, spominje se i živi zid u kojem će smjeti stajati jedino igrači ekipe koja se brani od slobodnjaka. Kako bi se prekinulo s praksom guranja, živom zidu pristup više neće imati protivnički igrači.

Očito je na pomolu fudbalska revolucija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA