“Ferero” priznao da postoje dva recepta za “Nutelu”

312

Najpoznatiji svjetski krem “Nutela”, proizveden po originalnoj recepturi iz Italije, prodaje se u svim zemljama Evropske unije, osim u Njemačkoj, gdje se nudi proizvod napravljen po drugačijoj recepturi.

Pod pritiskom Odbora za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Evropskoj komisiji, ovaj italijanski proizvođač upravo radi na ujednačavanju recepture kako bi potrošačima na svim tržištima ponudio isti kvalitet. Ovo je izjavila Mari-Pol Benasi, direktorka Glavnog odbora za pravosuđe i zaštitu potrošača, na sastanku o pravima potrošača.

Kako je objasnila, proteklih godina su studije u nekim državama članicama ukazale da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i “starih” članica. Prema mišljenju komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzorka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu uporedivi.

Novinari su upravo tim povodom razgovarali sa predstavnicima kompanije “Ferero” i saznali da ipak postoje različite recepture, što će se u budućnosti promijeniti, objasnila je Mari-Pol Benasi.

Kako je rečeno, ne postoji jasna definicija kvalitete u Evropskoj uniji, kao i da puno toga zavisi od tradicije i ukusa ljudi. Da podsjetimo, već mjesecima se u Evropskoj uniji govori o ovoj temi, kao i o takozvanoj poljskoj studiji o različitom kvalitetu proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije, koja je potvrdila da ipak svi potrošači na ovom zajedničkom tržištu nisu ravnopravni.

Rezultati su, između ostalog, pokazali da su proizvodi na poljskom tržištu manje kvalitetni nego oni na njemačkom, i to zbog toga što proizvođači koriste vještačke sastojke, palmino ulje, pa čak i manja pakovanja po istoj cijeni. U nekim proizvodima bilo je po 30 grama manje sadržaja, navedeno je u istraživanju koje je sprovedeno u Poljskoj. Tako je, na primjer, čips koji se prodaje na ovom tržištu. pržen u palminom, a na njemačkom u suncokretovom ulju. Poljski prirodni sir sadržao je vještačke sastojke, a onaj za njemačke kupce bio je potpuno prirodan. “Milka” čokolada s kikirikijem sadržala je manje kikirikija, a lista ovih proizvoda slabijeg kvaliteta je dugačka.

Odbor za zaštitu potrošača je ovim povodom zahtijevao da je neophodno da se promijeni Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi što bi na najefikasniji način riješilo ovaj problem. Zahtjev Odbora je da se izričito zabrani plasman proizvoda različitog kvaliteta i da se zaustavi podjela na istočne i zapadne kupce.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA