EU želi sporazum Beograda i Prištine u sljedećih godinu dana

441

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, učiniće sve kako bi se u narednih godinu dana, koliko je ostalo do kraja mandata šefice EU diplomatije Federike Mogerini, postigao sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u Briselu.

– Mi ćemo napraviti sve u godini koja je ostala da bi došlo do sveobuhvatne normalizacije odnosa, ali nismo jedini od kojih to zavisi – rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

U Briselu navode da su i u ovom trenutku “u toku kontakti” u cilju nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali da još ne postoji konkretan datum za mogući novi sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

U krugovima bliskim pregovaračkom procesu ocjenjuju da je poršlosedmični sastanak Vučića i Tačija bio “bez svake sumnje težak”.

Navodi se da je plan Federike Mogerini bio da se na tom sastanku postigne saglasnost o intenziviranju procesa postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, ali da je odluka Prištine o podizanju carina na robu koja se uzvozi iz Srbije “u posljednjem trenutku poremetila planirano”.

Na pitanje Tanjuga šta će EU uraditi u cilju eventualnog pritiska na Prištinu da povuče takvu odluku, izvori iz Evropske komisije napominju da je EU “već bila jasna u svom saopštenju” kada je osudila takav potez i pozvala kosovske vlasti da opozovu odluku o podizanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ono što se očekuje tokom novembra, bez obzira da li će doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, jeste redovni izvještaj koji će Evropska služba za spoljne poslove predstaviti zemljama članicama EU o napretku u procesu normalizacije odnosa dvije strane.

Od tog izvještaja u velikoj mjeri zavisiće i odluka članica EU o broju novih poglavlja koje će Srbija otvoriti u decembru u okviru svojih pristupnih pregovora.

Nakon posljednje runde dijaloga pod pokroviteljstvom šefice EU diplomatije Federike Mogerini, koji se završio bez bilo kakvih pomaka u približavanju konačnom rješenju za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, iz EU poručuju da se njihovi napori u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma nastavljaju, a da vremenski rokovi “ostaju jasni”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA