EU: Spremamo odgovor Prištini zbog taksi Srbiji

448

U Evropskoj komisiji u Briselu su najavili da se u najkraćem roku očekuje odgovor EU na odluku tzv. kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto.

– EU radi na reakciji povodom odluke Prištine da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto – rečeno je Tanjugu u Briselu.

EU je 6. novembra već zatražila od vlasti tzv. Kosova da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Brisel je ocijenio da takva odluka ”podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova.

– Ove odluke su jasno kršenje obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od tzv. Kosova, koje trenutno predsjedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim obavezama i opozove ove mjere – poručila je tada portparolka EU Maja Kocijančić.

I u izjavi za Tanjug, povodom uvođenja taksi na robu iz Srbije, Kocijančić je podsjetila na saopštenje šefice EU diplomatije Federike Mogerini dato nakon posljednje runde dijaloga 8. novembra, u kojem se tzv. Kosovo i Srbija pozivaju da osiguraju ”uslove pogodne za dijalog i da se uzdrže od riječi, akcija i mjera koje su u suprotnosti sa duhom normalizacije”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA