Dodik: Uklanjanje zastave je poruka Džaferovića i Komšića

457

Noćno uklanjanje zastave Republike Srpske ispred mog kabineta u zgradi Predsjedništva je nedopustivo i skanadalozno i očigledno predstavlja pokušaj Šefika Džaferovića i Željka Komšića da mi pošalju poruku da tamo nema mjesta za Srbe, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Taj potez simbolički samo potvrđuje namjeru hegemonističkih krugova u Sarajevu da protivno Dejtonu eliminišu Republiku Srpsku, jer histerični noćni juriš na zastavu Republike Srpske upravo to demonstrira – rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše sinoćnje uklanjanje zastave Srpske ispred njegovog kabineta u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Cvijanovićeva: Zastava pokazala stvarno stanje

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zastavu Republike Srpske odnio u Predsjedništvo BiH da pokaže da ta zajednička institucija nije vlasništvo jednog naroda i da će biti zajednička onoliko koliko u njoj ima trpeljivosti i mjesta za sva tri naroda.
Na pitanje da prokomentariše sinoćnje uklanjanje zastave Srpske ispred kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Sarajevu, Cvijanovićeva je rekla da su ta dešavanja, nažalost, u potpunosti razotkrila kako funkcionišu stvari na nivou BiH.

On je naglasio da zastava Republike Srpske ispred njegovog kabineta i na ceremoniji predaje akreditivnog pisma novoimenovanog ambasadora Srbije, nije nikakva bahatost i neodgovornost, niti skrnavljenje, kako to navode Džaferović i Komšić.

– To je moja potreba za simboličkim predstavljanjem svog identiteta i identiteta naroda kome pripadam i koga predstavljam. Boja i simbolika zastave Republike Srpske ne vrijeđa nikoga i predstavlja njen zvanični vizuelni identitet. Kome to može da smeta? Nikom dobrnamjernom – istakao je Dodik, dodavši da tek kada bude uklonjena zastava Federacije BiH, onda neko ima pravo da mu nešto kaže.

On je rekao da je zabrinjavajuće da je zastava brutalno uklonjena poslije radnog vremena, kad nikog nije bilo u kabinetu, što samo govori da je zgrada Predsjedništva BiH nesigurno mjesto za njegovo normalno funkcionisanje.

– Za pretpostaviti je da po zgradi, odnosno mom kabinetu, kada nema nikog vršljaju pripadnici raznih obavještajnih službi koje kontroliše sarajevski politički krug – naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je poručio da ga noćni atak na zastavu Republike Srpske neće spriječiti da ona uvijek bude istaknuta ispred njegovog kabineta i tamo gdje se on nalazi kad god je i dokle god je u zgradi Predsjedništva BiH, svidjelo se to kome ili ne.

Zastava Republike Srpske koja je bila istaknuta ispred kabineta predsjedavjućeg Predsjedništva BiH u Sarajevu uklonjena je sinoć na zahtjev kabineta bošnjačkog člana Šefika Džaferovića.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA