Đukanović nudi državljanstvo za investicije!?

494

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović promovisao je danas individualni investicioni program, koji investitorima omogućava da se ulaganjem u Crnu Goru kandiduju za crnogorsko držžavljanstvo.

Govoreći na Globalnoj konferenciji o rezidentnosti i držžavljanstvu u Dubaiju, koju organizuje kompanija “Henley & Partners”, Đukanović je rekao da bi taj program trebalo da ima snažžne multiplikativne efekte na ekonomiju, postane značajan izvor prihoda i platforma za ulaganja.

– Uz dobro osmiššljenu kampanju moguće je privući pažžnju uglednih poslovnih ljudi koji bi prihvatili da obave relokaciju sjediššta svojih biznisa – rekao je Đukanović.

Time bi se, kako je ocijenio, ne samo povećao iznos investicija, već i poboljššao imidžž Crne Gore i podigli standardi poslovanja.

Đukanović je, kako je saopššteno iz njegove Služžbe za informisanje, kazao da je vitalni nacionalni interes Crne Gore da implementira program na način da, koristići iskustva drugih zemalja, eliminišše sve rizike koje možže donijeti njegova primjena.

– Program će omogućiti aplikacije samo onim osobama koje imaju dokazan kredibilitet u ličnom i profesionalnom smislu i dozvoliti priliv sredstava koja imaju neupitno legalno porijeklo – poručio je Đukanović.

Đukanović vjeruje da svaki program možže biti dugoročan i stabilan samo ako obe strane vide jasne koristi međusobne saradnje.

„Interes držžave je da se primjenom Individualnog investicionog programa dodatno pospješši razvoj, kreiraju nova radna mesta, smanji spoljno-trgovinski deficit i obavi transfer znanja i novih tehnologija“, naveo je crnogorski predsjednik.

Poručio je da će aplikanti imati korist od povoljnog poreskog sistema, bezviznog režžima prema zemljama u ŠŠengen zoni i integracija u ekonomski i politički sistem držžave.

– Dodjelom držžavljanstva uspostaviće se i čvrššće veze kvalitetnih investitora i Crne Gore, jer će kao dobri ambasadori dalje promovisati njene ekonomske potencijale i interese – rekao je Đukanović.

Prema njegovim riečima, individualni investicioni program mora omogućiti kvalitetniju upotrebu i bolju valorizaciju prirodnih resursa za držžavu i lokalne zajednice.

– To se prije svega odnosi na energetiku, poljoprivredu i turizam koji predstavljaju neke od najvećih razvojnih ššansi Crne Gore“ – naveo je, između otalog, Đukanović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA