Nakon šest godina pauze, grupa Dead Can Dance objavila je novi album “Dionysus”, a njihovo deveto studijsko izdanje najavljeno je vrhunskim video ostvarenjem za numeru “The Mountain”.

Stil grupe Dead Can Dance, od momenta osnivanja, može biti opisan kao uvjerljivi zvučni pejzaž zasljepljujuće raskoši i uzvišene ljepote, sačinjen od afričkih poliritmija, galskog folka, gregorijanskih pjevanja, srednjoistočnih mantri i art roka.

Snimljen uz korišćenje niza folk instrumenata i montiran sa snimcima sa terena, “Dionysus” dobija formu oratorijuma, u kome glasovi predstavljaju zajednice koje slave – u nekim trenucima zajedno, kao da se dozivaju, kroz napjeve, i često prenoseći emocije preko granica samog jezika. Zahvaljujući tome što još uvijek svoju muzičku inspiraciju vuku sa svih strana svijeta, novi album pokazuje da Dead Can Dance nastavljaju da povezuju kreativno i spiritualno.

“Dionysus” je objavljen kao CD, vinil i DeLuxe vinil izdanje, a može se naći na digitalnim platformama. Album se sastoji iz dva čina i sedam dijelova, koji predstavljaju različita gledišta mita o Dionisu, a to su  “ACT I : Sea Borne – Liberator of Minds – Dance of the Bacchantes” i  “ACT II : The Mountain – The Invocation – The Forest – Psychopomp”, i možete ga čuti u nastavku.

“The Mountain” je prvi dio drugog čina ovog albuma, gdje će, kako Brendan Perry objašnjava, “slušaoci zateći sebe u posjeti planini Nisa”.

– Ova planina je mjesto Dionisovog rođenja, gdje ga je odgajao kentaur Hiron i od kojeg je naučio pjevanje i ples, kao i Bahove obrede i inicijacije – navodi osnivač ove grupe.

Video za “The Mountain” režirao je Lukasz Pytlik, koji je objasnio proces nastajanja ovog materijala.

– Robert E. Hauard koji je stvorio Konana, rekao je da se nije osjećao kao da je sam stvarao svoje priče, već ih je samo bilježio “kao da su mu duhovi šaputali na uvo”. Na neki način sam se osjećao isto tako dok sam radio “The Mountain”- a navodi on.

Pytlik kaže da su korijeni ovog videa duboko u mitologiji i prirodi, ali da ni u jednom trenutku nije htio da prosto prepriča mit o Dionisu ili ispriča priču od “A do Š” bez ikakve misterije.

– Želim da vjerujem da gledaocu dajemo fragmente stare glinene ploče – neki dijelovi nedostaju, neki su zauvijek izgubljeni, a neke moraš da kreiraš sam da bi popunio praznine. Za mene je u muzici Dead Can Dance najfascinantnija misterija, kao i činjenica da svaka pjesma može da me odvede na potpuno različita mjesta pri svakom preslušavanju. Volio bih da oni koji gledaju video za “The Mountain” dožive istu stvar – da daju sebi vremena za istraživanje i stvore svoja tumačenja – zaključio je on.

Video za “ACT II – The Mountain” vas čeka ispod.

Savo Drakulić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA