Cijene nafte pale šestu sedmicu zaredom

261

Cijene nafte na svjetskim tržištima nastavile su da padaju, šestu sedmicu zaredom.

Vrijednost nafte je pala na najniži nivo u posljednjih nekoliko mjeseci, jer se ulagači plaše da će zbog usporavanja rasta globalne ekonomije oslabiti potražnja za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 4,6 odsto, na 66,76 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,6 odsto, na 56,46 dolara, novi najniži nivo još od marta.

Od avgusta do početka oktobra cijene nafte su rasle, dostigavši najviše nivoe u gotovo četiri godine. Razlog za to bila je bojazan od oštrog pada izvoza iz Irana, nakon što su SAD uvele sankcije na iranski naftni sektor.

No, u proteklih šest sedmica cijene su “potonule” više od 20 odsto jer najveći svjetski proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu. Uz to, pokazalo se i da iranski izvoz nije pao onoliko koliko su investitori očekivali, prenio je SEEbiz.

Osim toga, svi posljednji podaci upućuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, zbog čega se očekuje da će potražnja za energentima oslabiti.

Nakon što se nedavno pokazalo da je u trećem tromjesečju usporen rast u SAD-u i Kini, prošle je sedmice objavljeno da je japanska ekonomija, treća po veličini u svijetu, u proteklom kvartalu pala za 1,2 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Njemačka ekonomija je pak, u trećem tromjesečju na godišnjem nivou porasla 1,1 posto, ali je u odnosu na prethodni kvartal pala za 0,2 odsto, što je prvi pad još od 2015. godine.

Članice Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) sastaće se 6. decembra u Beču kako bi dogovorile proizvodnu politiku za narednih šest mjeseci.

Saudijska Arabija, vodeća članica OPEC-a, želi da ta organizacija smanji proizvodnju za 1,4 miliona barela dnevno, što je približno 1,5 odsto ukupne globalne ponude. Saudijci žele da i Rusija smanji proizvodnju, ali Moskva se tek treba službeno obavezati na učešće u zajedničkoj akciji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA