Bijeljina: Otkriven skeletni grob iz bronzanog doba!

370

U Novom Selu kod Bijeljine otkriven skeletni grob iz ranog bronzanog doba, najstariji u Semberiji, u okviru arheoloških istraživanja koje sprovodi Muzej Semberije u saradnji sa Institutom za orijentalnu i evropsku arheologiju Austrijske akademije nauka.

– Osim grobova iz srednjeg vijeka (12. i 13. vijek), otkriven je i jedan paljevinski grob kasnog bronzanog doba, dok centralno mjesto u grobnoj humci zauzima grob iz perioda ranog bronzanog doba star 4 500-4 000 godina. To je, prema sadašnjem stanju istraženosti, najstariji poznati skeletni grob u Semberiji – naveli su iz Muzeja Semberija.

Specifičnost ovog groba je platforma od oblutaka na koju je, u zgrčenom položaju, položen pokojnik.

– Preliminarne antropološke analize pokazuju da je riječ o ženi u dobi od 21 do 27 godina. Rezultati arheoloških iskopavanja pokazali su da je riječ o ritualnom mjestu koje je omeđeno jarkom, a buduće analize pokazaće tačnu starost pronađenih grobova, kao i ostale informacije o sahranjenim – precizirali su iz Muzeja.

Iz Muzeja Semberija navode da će iskopavanja biti nastavljena i iduće godine na ovom, kao i na susjednom lokalitetu gdje se nalazi grobna humka sličnih dimenzija.

Radovi su sprovedeni uz pomoć Oružanih snaga BiH i Poljoprivrednog dobra “Semberija” na čijem zemljištu se ovaj lokalitet nalazi

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA