Banjaluka: Bahatost nema granica! (FOTO)

600

Zbog nesavjesnih vozača, koji svoja vozila parkiraju na trotoaru kod Rebrovačke crkve u Banjoj Luci, pješaci moraju izaći na magistralni put, koji grad na Vrbasu povezuje sa Čelincem, odnosno Kotor Varošem.

Skoro svakodnevno svjedoci smo brojnih saobraćajnih prekršaja u Banjoj Luci, a jedan od gorućih problema je trotoar kod Rebrovačke crkve.

Mještani se žale da na dijelu trotoara koji se nalazi ispred zgrade SIPA nedostaje asfalt, pa po kiši pješaci hodaju po blatu, a još je gore to što ga vozači često koriste kao parking prostor. Ovaj problem naročito je izražen vikendom, kada se u crkvi organizuju vjenčanja.

– Ispred crkve nema dovoljno mjesta pa se vozači parkiraju sa obje strane ulice, čime blokiraju sve prolaze. Nekada ovdje nije bilo toliko frekventno, ali u zadnje vrijeme, od kada je ovaj dio grada postao popularan i skoro svaki dan nikne nova zgrada, postalo je neizdrživo – kaže za portal SrpskaCafe Miroslav P. koji 40 godina živi u ovom dijelu Starčevice.

Kaže da svakodnevno viđa pješake koji, zbog parkiranih automobila, moraju izaći na saobraćajnicu da bi prošli i tako rizikuju svoj život.

Sličnu priču ispričala nam je i Dragana M. koja je stan u novoj zgradi, koja se nalazi u neposrednoj blizini, kupila prije dvije godine. U međuvremenu, stigla je i prinova, pa koristi svaki lijep dan kako bi prošetala sa bebom, ali je primorana da kolicima izađe na ulicu i tako rizikuje i svoj i bebin život.

– Ovo je strašno! To kako se ljudi ovdje parkiraju, to je nevjerovatno! Niko nema nimalo obzira, kao da je sve podređeno samo njima i kao da su samo oni važni. Zamislite kako izgleda to da 50-ak metara moram ulicom ići i gurati kolica u strahu da nas neko ne udari. Užas! Uz sve to, nikada do sada ovdje nisam vidjela ni komunalnu policiju, a ni “pauk” službu – ogorčena je Dragana.

U obližnjoj zgradi živi i Jovana B. koja ima slična iskustva. Napominje da ovo nije problem samo vikendom, već da je takva situacija svaki dan, posebno za vrijeme radnog vremena.

– Bilo je situacija kada sam sa malim djetetom morala da se vratim, jer nismo mogli proći od automobila. Prosto nema rješenja, jer su i sa druge strane ulice parkirana auta. Ovo je problem koji nikoga, očito, ne zanima – ističe Jovana.

Posebno je, kaže, pogađa “bezobrazluk” pojedinaca koji se tu parkiraju.

– Prošli vikend sam prolazila ovuda sa djetetom. Guram kolica, okrećem se oko sebe, gledam da li će naići auto… I dok se ja tako borim, tri momka, koji su došli na vjenčanje, preko puta stoje pored jednog tako parkiranog automobila, drže bocu rakije, nazdravljaju jedan drugom i smiju se meni dok trčeći guram kolica po kolovozu, jer ne mogu proći trotoarom od njima sličnih – prisjeća se Jovana.

Naši sagovornici su saglasni da je posebno apsurdno da se sve ovo dešava dugo vremena i naočigled službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čije se sjedište nalazi u neposrednoj blizini.

Za početak, kako kažu, potrebno je postaviti bar stubiće kako bi se onemogućilo parkiranje automobila na trotoar, ali i asfaltirati dio koji, u ovakvom stanju, nikome nije na čast.

Na potezu su nadležni…

Redakcija SrpskaCafe

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA