Istočni Drvar: Bosnić najavljuje nove proteste, Janković suspenzije

767

Predsjednik Sindikata radnika Šumskog gazdinstva (ŠG) “Klekovača-Potoci Istočni Drvar” Radenko Bosnić rekao je da nezadovoljni i otpušteni radnici i dalje traže da bude smijenjen direktor ovog šumskog gazdinstva Nikola Janković jer, kako je naveo, svoje poslove ne izvršava savjesno.

Bosnić je, nakon današnjeg okupljanja radnika ispred Uprave ŠG u Istočnom Drvaru, najavio da će protesti, koji su počeli u srijedu, 31. oktobra, i dalje biti organizovani.

– Janković nam nije davao gorivo da dolazimo i odlazimo sa posla ovih dana dok traju protesti, vjerovatno jer je želio da time spriječi okupljanje nas koji tražimo svoja prava – dodao je Bosnić.

Načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković rekla je da je opštinsko rukovodstvo i danas podržalo proteste i da će biti uz radnike do kraja.

– Nećemo odustajati dok ne bude smijenjen sadašnji direktor Janković i dok ne dođe čovjek koji zadovoljava naše kriterijume. Mi, prvenstveno, želimo da bude Drvarčanin i da bude častan i pošten direktor – dodala je Ivankovićeva.

Radnik Marko Zarač istakao je da radnici neće prihvatiti kadar Mire Jurišića iz Ribnika, za koga je rekao da je glavni mentor direktora Jankovića.

On je naveo da Jurišić nema veze sa Istočnim Drvarom, nego je da je odbornik u Skupštini opštine Ribnik iz Socijalističke partije.

Zarač je rekao da je juče direktor uzeo ključeve Uprave i da su jutros “Janković i njegovi došli sa pričom da je neko promijenio bravu”.

– Sve je to izrežirao Janković, a mi sumnjamo da je to uradio neko njihov. Pokušali su da nas optuže da smo mi krivi, ali policija je bila tu sa nama i vidjela je da nismo to uradili – dodao je Zarač.

Direktor ŠG “Klekovača-Potoci Istočni Drvar” Nikola Janković rekao je da je otpušteno 16 sezonskih radnika i da niko od stalnih zaposlenih nije dobio otkaz.

On je naveo da je radni dan proveo u Upravi sa još 10 radnika, a da su ostali sprečavali rad.

– Suspendovani će biti oni koji ne vrše svoje dužnosti. Ovo je bila i povreda radnih obaveza – istakao je Janković, dodajući da su se danas učesnici protesta njemu obraćali vulgarnim riječima i vrijeđali porodicu.

On smatra da će se situacija smiriti tokom vikenda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA