Zbog poziva Hitnoj pomoći osuđen na 20 mjeseci zatvora

746

Britanski penzioner Džon Harvi (73) tokom pet godina pozvao je Hitnu pomoć ukupno 314 puta i napravio 50 000 funti nepotrebnog troška službi.

Harvija su čak 149 puta odveli u bolnicu, međutim čovjeku ni jednom nije bila potrebna nikakva medicinska pomoć. Nakon što je sud čuo da je Harvi išao toliko daleko da je nagovorio i potpune strance da za njega zovu hitnu, osudio ga je na 20 mjeseci zatvora.

Tužilac Helen Randal rekla je sudu da je Harvi, sa osušenom krvi na licu, na ulici prišao dvojici nepoznatih ljudi. Obojica su nazvali Hitnu pomoć jer im se učinilo da je ozbiljno bolestan. Ona je rekla kako je bolničar Džejms Dejvis stigao na poziv i našao Harvija kako sjedi kod kuće na terasi i pijucka viski.

– Dejvis je napravio nekoliko analiza na Harviju i ustanovio da je savršeno zdrav – istakla je.

Osim toga, službe Hitne pomoći ukupno su potrošile 320 sati na dovođenje Harvija u bolnicu. U dosta slučajeva, on bi jednostavno sam išetao iz bolnice prije nego što je uopšte pregledan.

Kako je Harvi priznao da je prekršio raniju naredbu suda da prestane da bespotrebno zove Hitnu pomoć, sudija Pol Tomas odredio mu je kaznu od 20 mjeseci zatvora.

– Jednostavno ne razumijem zašto se tako ponašate. Ugrožavate društvo. Jedini zaključak koji mogu izvući je da to radite iz čiste zlobe kad popijete. Brojke su zaprepašćujuće. Protraćili ste gotovo 50 000 funti sredstava namijenjenih ljudima kojima je pomoć potrebna. Svi smo svjesni toga da je potražnja za zdravstvenim uslugama, a vi svojim ponašanjem rizikujete živote drugih ljudi – kazao je sudija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA