Zašto je Google stavio Srbiju na “crnu listu”?

672

Kompanija Google stavila je Srbiju na crnu listu zemalja, odnosno ukinula saradnju i pristup njihovom ekosistemu G Suite. To, pojednostavljeno, znači da su biznis korisnici Google usluga ostali bez alatki zahvaljujući kojima su neometano poslovali i radili rame uz rame sa svjetskim biznisima.

Google se još nije zvanično oglasio o razlozima zbog kojih je donio odluku da banuje Srbiju. Očekuje se da će kompanija uskoro objaviti i zvanično saopštenje o razlozima zbog kojih više ne sarađuje sa Srbijom. Međutim, osnovna pretpostavka u srpskoj IT zajednici je da se Google pridržava preporuka međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force) koja je Srbiju smjestila među 11 zemalja u svijetu sa visokim rizikom, piše Vice.

Ova organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a među visokorizičnim zemljama su osim Srbije i Sjeverna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu.

G Suite je ranije nosio naziv Google Apps for Work i Google Apps for Your Domain, a u pitanju je sistem cloud computinga, alatki za produktivnost i kolaboraciju, softvera i proizvoda koje razvija Google.

Njegova namjena je da biznisima pruži sve alate koji olakšavaju poslovanje u digitalnom vremenu. G Suite nudi biznisima komunikaciju putem servisa kao što su Gmail, Hangouts, Calendar, Drive za skladištenje podataka; Docs, Sheets, Slides, Forms, i Sites opcije namijenjene su saradnji. Neki od servisa su besplatni, ali G Suite također omogućava kreiranje jedinstvenih email adresa sa domenom kompanije korisnika, neograničen prostor za skladištenje podataka kao i 24/7 podršku.

Iako još uvijek nema zvaničnog saopštenja pristup Suite sistemu za nove korisnike iz Srbije je već onemogućen.

Stavljanje Srbije na crnu listu imaće posljedice i na aktuelne biznis korisnike Google usluga, koji mogu da pristupe svojim nalozima, i da ih koriste, ali njihov status je “zamrznut”, odnosno neće moći da koriste nove opcije kada ih Google uvede, ni da unapređuju Suite u nove verzije, koje će se, neminovno pojavljivati.

Brnabić: Srbija nije na crnoj listi Googlea!

Problem sa servisima Googla u Srbiji trebalo bi da bude riješen u najskorije vrijeme, a o čemu su premijerka Ana Brnabić i njen tim dobili potvrdu od menadžmenta kompanije u SAD.

– Od menadžmenta Googla dobijena su čvršta uvjeravanja da Srbija nije stavljena na “crnu listu” te kompanije, te da je riječ o tehničkom, a ne, kako su pojedini mediji i društvene mreže prenijeli, o političkom, finansijkom ili pravnom problemu – navodi se u saopštenju.

Predsjednica Vlade Srbije i njen tim, naime, u stalnom su kontaktu s predstavnicima Googla, odnosno s menadžmentom kompanije u SAD upravo zbog informacija koje su se u javnosti pojavile, a prema kojima je Srbija stavljena na “crnu listu” te kompanije.

U saopštenju iz kabineta premijerke navodi se da su dobijena črvsta uvjeravanja da je riječ o tehničko problemu, te da se očekuje u najskorije vrijeme rješenje upravo tog tehničkog problema i nastavak normalnog funkcionisanja svih servisa kompanije Google u Srbiji.

– Vjerujemo da će se kompanija Google uskoro o ovome izjasniti – navedeno je u saopštenju, u kojem se još apeluje na javnost da se ovako važne infromacije ubuduće najprije provjere.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA