Zajednički kandidat SNSD-a i SDS-a za gradonačelnika Doboja?!

1028
Doboj

Dvije najveće stranke u Srpskoj, SNSD i SDS, mogle bi predložiti zajedničkog kandidata na izborima za nasljednika prvog čovjeka Doboja Obrena Petrovića, koji se seli u poslaničke klupe Parlamenta BiH, saznaje SrpskaCafe!

Kako saznaje naš portal, ova ideja je dogovorena još i prije početka predizborne kampanje, a da li će biti sprovedena u djelo najviše zavisi od budućeg raspleta u SDS-u, u kojem postoje dvije snažno suprostavljene struje, jedna koja zagovara približavanje SNSD-u a druga koja je za nastavak opozicionog djelovanja i odbacivanje bilo kakvih pregovora sa strankom Milorada Dodika. Dok čekaju rasplet, ni SNSD-ovci ni SDS-ovci ne žele javno da komentarišu pomenutu mogućnost.

Dodik i Petrović u neformalnom razgovoru u Doboju, neposredno pred početak predizborne kampanje

– Svima je sada već jasno da su Dodik i Petrović sklopili dogovor prije izbora. U medijima su se, par mjeseci prije predizborne kampanje, pojavile fotografije, koje su kasnije pravdane riječima da je sasvim normalno da prvi čovjek grada i Republike sarađuju, ali niko nije uvjerljivo objasnio zašto su se umjesto zvaničnog, odlučili za neformalni razgovor. Ko tada nije posumnjao, Petrovićev govor na otvaranju posljednje dionice autoputa Banjaluka-Doboj, u kojoj je, pet dana prije održavanja izbora, stao iza lidera SNSD-a i rekao da bez njega ne bi bilo ni autoputa, u SDS-u su znali da je stvar već gotova – ističe za naš portal odlično obavješteni izvor iz najveće opozicione stranke.

Da je dogovor na relaciji Dodik-Petrović od ranije postojao, za SrpskaCafe potvrđuju i u SNSD-u.

– Poznato je da je Doboj jedna od posljednjih SDS-ovih tvrđava, u kojima se vrlo lako moglo dogoditi da kandidati opozicije naprave ozbiljniju razliku u glasovima u odnosu na kandidate vlasti. Pošto je bilo izvjesno da se u Banjaluci neće napraviti razlika u korist SNSD-a, a da naša stranka odlično stoji u drugim dijelovima Srpske, osim Bijeljine i Doboja, znali smo gdje se izbori mogu odlučiti – ističe naš sagovornik.

Obren Petrović

Imajući u vidu rezultat izbora, tvrde naši izvori, Petroviću bi SNSD mogao “zahvaliti” podrškom kandidatu za novog gradonačelnika Doboja, kojeg bi predložio SDS.

– Često u šali kažemo da smo mi uvijek imali zajedničkog kandidata, ali sada bi to moglo biti i formalno – ističu iz SNSD-a za SrpskaCafe.

Da sve ide ka pomenutom scenariju pokazao je i nedavni izbor Dejana Starčevića za novog zamjenika gradonačelnika Doboja, koji je podržalo čak 27 od 30 dobojskih odbornika. Dotadašnji “ljuti” protivnici iz SNSD-a, iako je riječ o tajnom glasanju, nisu krili da su bili za.

– Podržali smo ga iz razloga što se radi o jednom mladom i perspektvinom čovjeku i smatram da ćemo imati dobru komunikaciju i saradnju pogotovo kada su u pitanju projekti i ideje koji bi trebali u budućnosti biti realizovani – rekla je nakon glasanja Sanja Vulić, predsjednica kluba odbornika SNSD.

Pored Starčevića, kao kandidat za Petrovićevog nasljednika spominje se i ime Borisa Jerinića, zamjenika ministra odbrane BiH.

– Ne mogu takvu informaciju trenutno ni potvrditi ni demantovati – prokomentarisao je  kratko Jerinić mogućnost kandidovanja.

Podsjećamo, na nedavno završenim izborima, gradonačelnik Doboja Obren Petrović dobio je povjerenje preko 34 hiljade građana te je već potvrdio da se mandata neće odreći pa ćemo ga u naredne četiri godine gledati kao poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Istovremeno, dosadašnji zamjenik gradonačelnika, Nebojša Marić, zahvaljujući gotovo 12 hiljada glasova, preseliće se u Narodnu skupštinu RS.

Rasplet u SDS-u odlučiće i sudbinu Petrovića i dobojskog ogranka ove stranke. Ukoliko se uđe u koaliciju sa SNSD-om stranački dres sigurno neće mijenjati. Ako prevlada suprotna struja, teško da će se vidno narušeni odnosi uspjeti izgladiti.

Ognjen Tešić

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA