Vuk Bačanović: Komšić, Čović i drugari

1495
Vuk Bačanović
Vuk Bačanović je sarajevski istoričar, novinar i urednik. Nakon što je izrazio, za sarajevsku javnost, nepodobno mišljenje, živi i radi na relaciji Mostar-Beograd.

Moram priznati da sam bio loš analitičar. Zaista nisam u tolikoj mjeri posumnjao u inteligenciju većinskog bošnjačkog biračkog tijela. Koje je treći put progutalo priču o Željku Komšiću kao spasitelju države.

Hajde drevni narativi. Hajde standardne primordijalne matrice. Hajde i kolektivna paranoja, ljudima tako svojstven, globalni izborni razlog. Hajde jednom. Ali treći put povjerovati da će vas Hrvat koji u dva mandata nije ništa uradio po tom pitanju zaštititi od vlastitog naroda. To je negacija one standardne floskule da se istorija ponavlja jednom kao tragedija, a drugi put kao farsa. Ovdje se ponavlja kao loš vic. O Perici kojeg učiteljica pita kako funkcioniše država. A ovaj odgovori da je to prekookeanski brod. U kojem je kapetan premijer, posada ministri koji vode brod kroz sve oluje i nedaće. A putnici? E oni povraćaju. I još umišljajući da postoji kapetan.

Ali nije samo Komšićeva pobjeda dokaz da živimo u do zla “boga” lošem vicu. Već i hrvatski donosioci, odnosno donositelji odluka. To jeste vijeće mudroglavih u kojem se ni jednoj mudroj glavi nije dalo dokazati da je Boriša Falatar šansa za potpuni hrvatski preokret. Od autarkične provincije koja rotira oko Tuđmana, Stepinca i Thompsona, do one koja pridobija široke simpatije jer daje šansu čovjeku dogovora. I dostojanstvenu odstupnicu neprikosnovenom Čoviću. Koji se, očigledno, preračunao, pa je osvojio manje glasova od vlastite stranke. Što je i očigledna poruka da liderska politika bazirana na nekoliko proevropskih floskula uz nešarmantni populizam nametanja samog sebe kao jedinog izbora više ne pije vode. A bilo bi daleko više, tron prepustiti Falataru i tako, zauvijek, obesmisliti Komšića. Štoviše, Komšiću baciti rukavicu u lice i pozvati ga da i on podrži čovjeka kompromisa. I opet imati cijeli paket vlasti u svojim rukama. I daleko moćnijeg Radončića čije je glasove Komšić evidentno prožderao.

Umjesto toga, nekolicini bolesno vlastohlepnih sarajevskih populista je pošlo za rukom nešto za šta im se mora odati priznanje. Oni kojima je jedino životno umijeće da parazitiraju na činjenici da većina naroda nema pojma kako država funkcioniše su oživjeli političkog mrtvaca koji je postao manje relevantan od Perice iz lošeg vica. Komšića, čija stranka također nije dobila gotovo ništa. Čime je pokazano na šta je suština Komšićevog izbora. Majorizacija Hrvata? To je mnogo više ono što Komšićevi promoteri žele da tako izgleda nego što je stvarnost.

U stvarnosti će bezidejni HDZ i dalje imati trećinu vlasti u državi, dok će u Predsjedništvu sjediti garant da će to tako i ostati. Plus-minus Čović koji bi mogao nastradati od onih koji bi željeli malo više privida oštrije borbe protiv takve prakse. Blokiranje Čovićevog uticaja u inostanstvu preko ambasadora? Svjedoci smo da smo, ionako, država bez diplomatije i da se ambasadorske pozicije popunjavaju baš kao i poslovi opštinskih ćata. Da li je zaista moguće povjerovati da će reanimirani Komšić čiji je glavni cilj, očigledno, bio predsjednička plata odjednom okupiti fantastičan diplomatsko-lobistički tim koji će negdje preko okeana izlobirati transformaciju BiH u građansku državu?

Očigledno je da se ne zna ko je u cijeloj priči, blago rečeno, naivniji, a pravo rečeno, gluplji. Oni koji misle da je Komšićev treći pokušaj da izigrava predsjednika konačni kraj države ili povod za nastanak trećeg entiteta, ili oni koji misle da će im osoba takvoga kalibra državu sačuvati. Ono što je izvjesno je da će se sve ponovo svesti na dugoročno tvrđenje pazara, iznurivanje, sluđivanje, izmišljanje hrvatskog “Plana B” u čije postojanje najmanje vjeruju oni koji su ga izmislili, a u njega najviše žele vjerovati oni koji mu se najviše, tobož protive. Iznurivanje dosadnije od najdosadnijeg vica, na žalost svakog slova koje će o tome biti ubodeno.

Vuk Bačanović

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Nije Komsic nista spektakularan niti je nistarija kako ga ti prikaza. Vec prosjek od kojeg drzava BiH nece imati stete.
    Razumijem Bosnjake koji su glasali za njega. Vjerovatno im je Covic sa svojim prijetnjama sa ‘planom B’ isao na neku stvar pa su iskoristili legitimnu zakonsku mogucnost i izabrali probosanski orjentiranog Hrvata.

Comments are closed.