Vučić o sastanku sa Putinom: Dobio sam sve što sam tražio

416

Razgovor Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Vladimira Putina, predsjednika Rusije trajao je oko sat vremena. Razgovoru su prisustvovali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i pomoćnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je predsjednika Rusije Vladimira Putina upoznao do najsitnijih detalja sa stanjem na KiM, sa tim šta Srbija želi, kao i kakva je uloga Rusije i kakvu vrstu podrške očekuje.

– Sve što sam tražio, dobio sam… Detaljno i temeljno za dva sata razgovora, 50 minuta smo razgovarali o KiM. Pričao sam o situaciji ukoliko bi se provokacije nastavile, ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na naš narod na Kosovu. Pričali smo u situaciji u regionu, i u BiH i u Republici Srpskoj, o situaciji poslije referenduma u Makedoniji. Ne postoji regionalna tema koju nismo detaljno analizirali – rekao je Vučić.

On je dodao da su razgovarali i o nekim konkretnim koracima o kojima ne može da govori, ali da je zahvalan Putinu za podršku koju pruža srpskom narodu i državi.

Upitan da li je Putina upoznao sa “planom o razgraničenju”, Vučić je rekao da nema šta da priča o planu koji su odbacile i zemlje EU, i Albanci i Srbi.

– Mislio sam da je to racionalno rješenje, ali niko drugi to nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na KiM – rekao je Vučić.

Dodao je da je naišao na razumijevanje i prijateljski stav Putina prema srpskom narodu.

– Zahvalan sam predsjedniku Putinu na tom stavu. Razgovarali smo i o situaciji u regionu, kao i poziciji Srbije prema NATO – rekao je on.

Vučić je istakao da Srbija radi na jačanju armije i ponovio da je vojno neutralna.

– Razgovarali smo o važnim ekonomskim odnosima, o RŽD-u i svemu što čine u Srbiji. Razgovarali smo i o “Turskom toku”, jer nam treba sve više gasa. Ukoliko bi bilo problema s Ukrajinom, želimo da primamo gas preko Bugarske iz “Turskog toka”. Razgovarali smo u četiri oka, a zatim u širem sastavu – rekao je Vučić i dodao da je izrazio zahvalnost Srbije Rusiji za ogromnu podršku u svim međunarodnim forumima, i podvukao da uvijek ističe 2015. godinu i ne zaboravlja kada je Ruska Federacija spasila Srbiju, kako je rekao, “stavljanja žiga na čelo svakog našeg građanina i pripadnika našeg naroda” za ono što se zbivalo na prostorima bivše Jugoslavije.

Vučić je naglasio da očekuje da u naredne dvije-tri sedmice sazna datum Putinove posjete Srbiji.

– Putin mi je rekao: “Do veoma skorog viđenja” – izjavio je predsjednik Srbije.

Vučić je zaključio da očekuje da posjeta predsjednika Rusije donese više ekonomskih rezultata, ubrzani rast srpske ekonomske razmjene, podršku teritorijalnom integritetu i nezavisnom i slobodnom odlučivanju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA