Vrijeđali Srbe, pa usvojili zakone o pretvaranju KBS u vojsku!

525

Albanski poslanici u prištinskom parlamentu žestoko su danas vrijeđali i dobacivali predstavnicima Srpske liste dok su napuštali skupštinsku salu, nazivajući ih “srpskim svinjama”.

Poslanici Srpske liste odlučili su da izađu iz sale nezadovoljni što je parlament započeo raspravu o tri vladina predloga zakona kojima se predviđa transformacija “Kosovskih bezbjednosnih snaga” u vojsku. Na prijedlog opozicije odlučeno je da to bude prva tačka dnevnog reda.

Šef poslaničkg kluba Srpske liste Igor Simić je rekao da se kategorički suprotstavljaju formiranju vojske.

– Ni Srbima, ni Albancima ne treba militarizacija, vojne formacije ni rat, već ekonomski napredak i mir. Prije svega ovaj prijedlog zakona je protivan svim pravnim aktima, i ne samo rezoluciji 1244 SB UN, već i samom ustavu koji je na snazi, ali i protiv interesa svih građana a posebno Srba – rekao je on.

Simić je naveo da najava ulaganja više do 150 miliona evra u nekakve vojne formacije nije u interesu ni Albanaca.

– Umjesto da se ovaj novac, koga i nema, investira u obrazovanje, zdravstvo i razvoj ekonomije on će se potrošiti na simboliku koja neće građanima značiti bolji život. Neki eksperti kažu da je sa ovim novcem moguće otvoriti 5 000-7 000 radnih mjesta, a umjesto toga on se troši na simboliku. Možda bi međunarodni predstavnici bolje čuli naš apel ako bismo ovde koristili suzavac, ali mi to nećemo raditi iz poštovanja prema našim građanima koje predstavljamo – naglasio je Simić.

Inače, baš na dan kad je otvorena rasprava u parlamentu zakazana je i zajednička vježba KFOR-a i KBS.

Brzinski usvojili dva zakona o transformaciji KBS

Kosovska skupština je brzinski u prvom čitanju usvojila i drugi vladin prijedlog zakona o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

Za drugi zakon je od 100 prisutnih poslanika u sali, od ukupno 120, glasalo njih 98.

Riječ je, kako se navodi, o zakonu koji definiše nadležnosti, organizaciju i funkcionisanje KBS kao “multietničke, profesionalne, naoružane i ovlaštene sile da služi u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom u odbrani teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosovo i koja podliježe demokratskoj građanskoj kontroli”, prenijela je GazetaExpres.

Prethodno, poslanici su usvojili zakon o transformaciji Ministarstva KBS u Ministarstvo odbrane.

Za ovaj zakon glasao je 101 poslanik od 102, koliko ih je bilo prisutno u sali.

Srpska lista je prije početka sednice saopštila da se kategorički protivi usvajanju ovih zakona, a nakon toga njeni poslanici su napustili parlament.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA