Vlada RS dala zeleno svjetlo za prodaju “Ljubije”!

632

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija Rudnika željezne rude (RŽR) “Ljubija” Prijedor, koja je u proteklom periodu izazvala velika neslaganja u vladajućoj koalciji u RS.

– Vlada RS je razmatrala Prijedlog osnovnih elemenata za organizovanje aukcije za prodaju akcija državnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija” i dala je saglasnost IRB-u, kao ovlaštenom prodavcu državnog kapitala u preduzećima, na osnovne elemente za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR “Ljubija” – saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Kako se saznaje, u prijedlogu osnovnih elemenata za organizovanje aukcije navedeno je da kupac mora zadržati djelatnost, ali nije definisana početna cijena i o tome je Vlada danas trebalo da odluči.

Nakon što je propalo nekoliko pokušaja da se RŽR “Ljubija” privatizuje uz saglasnosti Narodne skupštine RS, Vlada je krajem prošle godine ovo preduzeće skinula sa liste strateških i time omogućila njegovu prodaju na berzi i mimo NSRS.

Iako je to naišlo na kritike opozicije, Vlada nije odustala od svoje namjere i danas je dala saglasnost IRB-u da sprovede postupak privatizacije.

Firme koje su ranije bile zainteresovane za ovu privatizaciju “Arcelor Mittal” i “Israeli Investment Group” nisu odustale.

Direktor Israeli Investment Group Evgenij Zotov rekao je danas da je i dalje veoma zainteresovan za kupovinu i da će siguno učestvovati u proceduri.

– Naravno da ću učestvovati i očekujem da ću ovaj put pobijediti – rekao je Zotov, piše Capital.ba.

Direktor “Arcelor Mittala” Prijedor, Mladen Jelača, kaže da mu je drago što je Vlada odlučila da ide u privatizaciju i da očekuje da će to biti urađeno na korektan način. Međutim, nije precizirao da li će “Mittal” ići u kupovinu.

– Još uvijek nam nisu poznati svi elementi tako da je teško sada reći kakav je stav ljudi iz centrale “Mittala” koji o tome odlučuju – kazao je Jelača.

Privatizacija RŽR “Ljubija” podigla je veliku prašinu u javnosti s obzirom na to da su vladajuće stranke u RS imale različite stavove po ovom pitanju. Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda kompaniji “Israeli Investment Group” koja je ponudila više novca, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao punudu poznate kompanije “Arcelor Mittal” a sa kojom RŽR “Ljubija“ ima zajedničko preduzeće u Prijedoru “Arcelor Mittal”.

Upravo zbog stava DNS-a, Vlada je dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sjednice NSRS, a treću odluku koja je bila pred poslanicima prošle godine nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR “Ljubija” proda firmi “Israeli Investment Gruop”, koja je za 65 odsto akcija “Ljubije” ponudila 92 miliona KM, dok je “Arcelor Mittal” ponudio 63,6 miliona KM. Međutim, ta odluka nije dobila podršku u NSRS jer su protiv glasali poslanici DNS-a.

Nakon toga, Vlada RS je krajem prošle godine izbacila Rudnik željezne rude “Ljubija” sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA