Nordijska mitologija postaje sve privlačnija za britanskog proizvođača luksuznih sportskih automobila, Aston Martin.

Naime, ostrvski gigant je zaštitio ime Valhalla kako bi mogao da ga ekskluzivno koristi za neki od svojih budućih modela.

Aston Martin je oznaku Valhalla registrovao u Evropskom zavodu za intelektualnu svojinu, piše AutoGuide, sa namjerom da ga koristi u domenu “putničkih i trkačkih automobila”.

To je drugo ime u nizu, nakon Valkyrie, koje će britanski proizvođač preuzeti iz nordnijske mitologije. I dok Valhalla označava prebivalište ratnika palih u borbi koji čekaju sudnji dan, Valkyrie su prema istoj mitologiji poslanice vrhovnog boga Odina koje jašu nebom. One su zadužene da odabiraju duše heroja palih u borbi, koji su zaslužili odlazak u Valhalu.

Izbor naziva Valhalla za novi modela Aston Martina ima smisla i u kontekstu drugih oznaka koje je ovaj proizvođač koristio u svojoj istoriji, naročito u novije vrijeme.

Sa početnim slovom V, Valhalla se nadovezuje na aktuelna imena modela kao što su Vantage, Vanquish i Valkyrie, uz nazive Vulcan i Virage, ali i budući krosover model Varekai. Pored toga, Aston Martin za svoje kabriolete koristi takođe oznaku na V – Volante.

Za sada se samo spekuliše o tome koji bi budući Aston Martin mogao da ponese ime Valhalla. Pretpostavlja se da je u pitanju automobil koji će zauzeti mjesto ispod hipersportskog modela Valkyrie i koji bi trebalo da bude rival McLarenu Senna.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA