“Uputstvo MUP-a RS je atak na izborni proces”

1005

Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović upozorio je da je MUP Republike Srpske, bez konsultacija sa CIK-om BiH, izdalo uputstvo koje je nezakonito!

Prema njegovim riječima, radio se o uputstvu nadležnim policijskim upravama u vezi s izdavanjem ličnih dokumenata i u dane vikenda, odnosno, uoči i na dan Opših izbora.

Arnautović je istakao kako se radi o nezakonitom uputstvu Ministarstva čiji tekst glasi:

– Licima, kojima se prvi put izdaju lični dokumenti, biće dato i obavještenje na obrascu “LK/OI-4” kako bi mogli da ostvare biračko pravo, jer će se ovo obavještenje smatrati dokumentom radi dokazivanja identiteta birača”.

Potom je Arnautović zatražio da se ilegalno naređenje odmah povuče i da se izda novo.

– Potrebno je izdati na zakonu zasnovano naređenje propisano članom 5. tačka 12. Izbornog zakona BiH i članom 19. Pravilnika o provođenju izbora u BiH – precizirao je član CIK-a.

U vezi s tim, naveo je kako su svi organi vlasti, uključujući i MUP RS, obavezni pomagati organima za provođenje izbora u skladu s odredbama člana 2. tačka 1. stav 3. Izbornog zakona BiH i aktima CIK-a BiH, a ne odmagati im i svjesno ometati izborni proces, obmanom javnosti izdavanjem nezakonitih uputstava i naređenja.

– Poznato mi je da je predsjednik CIK BiH Branko Petrić kontaktirao nadležne u MUP-u RS i da mu je obećano da će ovo naređenje biti povučeno, ali to još stoji na veb-stranici MUP-a RS što je direktni atak na izborni proces u BiH – jasan je Arnautović.

On je napomenuo da je samo s jednim od tri važeća bh. dokumenta moguće ostvariti pravo glasanja na izborima. To su: važeća lična karta izdata u BiH, važeći pasoš izdat u BiH, ili važeća vozačka dozvola izdata u BiH, kako je i propisano članom 5. tačka 12. Izbornog zakona BiH.

– Nijedan drugi dokument, niti bilo kakav obrazac ne smije se prihvatiti od biračkih odbora kao validan za identifikaciju na biračkom mjestu. Takođe, ne mogu se koristiti dokumenti druge države, niti Srbije, niti Hrvatske, niti bilo koje druge države kod identifikacije na biračkom mjestu – zaključio je Suad Arnautović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA