U bižuteriji sve više kadmijuma!

572

Centar za zdravlje okoline u Kaliforniji objavio je da su, nakon testiranja dječjeg nakita, pronašli značajne količine teških metala, između ostalog i kadmijuma.

Kadmijum je metal koji se još koristi u izradi nakita. AP prvi javlja o njihovom istraživanju u kojem se ističe da su testirali nakit koji se prodaje u poznatim američkim prodavnicama.

Nakit koji su ispitivali, pokazalo se, sadrži 40 do 100 odsto kadmijuma, a na dječjem nakitu dozvoljeni procenat u Kaliforniji, koja ima najstrože propise u odnosu na ostatak zemlje, je 0,03 odsto.

Koristi se jer je jeftin

Gutanje ili udisanje kadmijuma može dovesti do oštećenja bubrega i do osteoporoze, kažu iz Centra za kontrolu bolesti i prevenciju. Odgovor na pitanje zašto se još uvijek koristi je jednostavan, zato što je jeftin.

Skuplji nakit je načinjen od zlata, srebra ili platine, a jeftinije varijante sadrže nikal koji može izazvati alergijske reakcije, kao i olovo ili kadmijum. Veća upotreba kadmijuma može biti rezultat izbjegavanja olova koji je toksičan, pa su kineski proizvođači zamijenili olovo još štetnijim kadmijumom.

Kerolin Koks, stručnjak za olovo, kaže da se oba metala i dalje koriste za izradu različitog nakita. Kopče i privjesci napravljeni su od olova, a lakše stvari, kao na primjer držači ukrasa i kristali, prave se od kadmijuma.

Veći rizik kod djece

Kadmijum povećava rizik oštećenja bubrega i kostiju, naročito kod djece jer nakit i igračke djeca stavljaju u usta, a to je najlakši način da metal dospije u organizam. Odrasli to rade rjeđe, ali ne znači i da kod njih nema rizika, jer dodiruju nakit, a poslije jedu neopranim rukama.

Iz Centra za zdravlje okoline kažu da nema načina da provjere sve što se prodaje. Moda se transformiše u brzu modu, stilovi se brzo mijenjaju. Da bi kompanije snizile troškove odlučuju se za jeftine proizvode i ne rade kontrolu kvaliteta, ističu stručnjaci, a prenosi “Voks” (Vox).

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA