Trikovi za Google Earth koje niste znali

726

Google Earth i Google Maps vjerovatno su najjednostavniji način kako možete da dođete do satelitskog pogleda na svoju kuću i njenu okolinu.

Ali, daleko da su to jedini trikovi koje imaju u rukavu. Evo pregleda nekoliko zanimljivih

Šta je bolje: Google Earth Satellite View ili Google Maps?

Google Earth i Google Maps koriste iste satelitske, odnosno slike iz vazduha, kao i snimke s nivoa ulice. Pretraživanje, uputstva i još poneke alatke funkcionišu prilično slično. Ali postoje i bitne razlike.

Google Earth je trodimenzionalni virtuelni globus, dok su Google Maps više dvodimenzionalna mapa, iako imaju i 3D funkciju.

Maps će biti korisnije ako trebate informacije o lokaciji na kojoj se nalazite, ponudiće vam uputstva kako da dođete od točke A do točke B koje možete dijeliti, a i prikupljene informacije sinhronizuje kako bi bile dostupne i na drugim uređajima koje koristite.

S druge strane, Google Earth nudi bolji set slojeva (layers) pri korištenju satelitskih snimaka. Zahvaljujući opciji Voyager možete istraživati zanimljive istorijske i kulturne lokacije, kao i prirodu širom svijeta.

Ukratko: kad trebate uputstva u gradu koji ne poznajete, bolji izbor je Google Maps. Za istraživanje svijeta u 3D visokoj rezoluciji odaberite Google Earth.

Šta sve možete s Google Earthom

1. Bacite pogled sa visine na svoju kuću

Kako ćete naći svoju kuću?

Otvorite Google Earth. U pretraživač u gornjem lijevom uglu unesite svoju adresu. Dva puta zaredom kliknite na svoju adresu u rezultatima pretrage. Potom povucite sličicu čovječuljka kako biste aktivirali Street View i pogledali svoj dom izbliza.

Možete pretraživati po adresama, nazivima kompanije ili organizacije, geografskoj dužini i širini, ključnim riječima i nazivu lokaliteta. Tako možete istražiti gdje je šta u mjestu u kojem namjeravate ljetovati ili kupiti stan.

Pokrenete li alat This Is Home možete zaviriti u domove drugih ljudi, a takođe možete i krenuti na neko od brojnih besplatnih virtuelnih putovanja.

2. Putujte, a da se ne podignete iz fotelje

Google Earth je dušu dao za istraživanje i geografska otkrića. Ali, na raspolaganju je i veliki broj besplatnih virtuelnih tura. Tako, na primjer, možete istraživati 33 lokacije u vezi s TV serijom Igra prijestola.

3. Izmjerite udaljenosti

Vidjeli ste komad zemlje koji vam se sviđa, ali ne znate koliko je veliki? Upotrijebite alat Measure. Ako koristite Google Earth Pro, možete za mjerenje upotrijebiti linije i oblike kako biste provjerili udaljenosti i procijenili elevaciju.

U Google Earthu za Chrome, Android i iOS Measure možete upotrijebiti za izračun perimetra ili udaljenosti između dvije tačke na mapi.

4. Vratite se u prošlost

Google Earth Pro može da posluži i kao vremeplov. Evo kako ćete ga pokrenuti.

Otvorite meni i odaberite View, pa Historical Imagery. Kliknite na dugme Historical Imagery u donjem lijevom uglu (sličica sata sa strelicom koja pokazuje u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke).

Kliknite na datum u donjem lijevom uglu. Google Earth će vam ponuditi najstarije dostupne slike.

5. Pratite vremenske prilike i neprilike

Da, Google Earth može poslužiti i za vremensku prognozu. Možete dobiti podatke o temperaturi, brzini vjetra i mogućnostima da padne kiša gotovo u stvarnom vremenu.

Otvorite Google Earth za Chrome (vrijedi i za Android, odnosno iOS). Na panelu s lijeve strane kliknite na sličicu za Voyager. Među ponuđenim kategorijama odaberite Layers.

Skrolajte prema dole dok ne nađete Current Weather Radar. Odaberite tu opciju. Možete kliknuti i na druge pločice, kao što su Current Global Temperature, Global Wind Speed ili 24-Hour Global Precipitation.

6. Pratite prirodne nepogode gotovo u stvarnom vremenu

Alat Google Crisis Map služi kako bi nas upozorio na prirodne nepogode poput oluja i uragana, zemljotresa… Možete ga koristiti na bilo kojem uređaju ili web pregledaču.

Skuplja informacije iz različitih relevantnih izvora i prikazuje ih tako da ih je lakše razumjeti.

7. Zabavite se

Google Faces je nezvanični projekat čiji učesnici pokušavaju da nađu ‘lica’ skrivena u topografiji naše planete.

Google Earth VR će vas uskoro moći povesti na virtuelni godišnji odmor.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA