Trgovci na pijacama prihodovali 1,43 miliona KM

377

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u Republici Srpskoj u avgustu bila je 1,43 miliona KM i veća je od julske za 1,4 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći promet na pijacama u avgustu od 573 219 KM ostvaren je prodajom povrća, a veći je od julaskog prometa za 6,2 odsto.

Agustovska vrijednost prodaje voća od 274 176 KM manja je od julske za šest odsto, dok je avgustovski promet od prodaje mlijeka i mlječnih proizvoda od 185 654 KM veći od julskog za 15,1 odsto.

Agroekonomista Duško Graković kažer da je povećanje prometa u avgustu u odnosu na jul nastalo zbog povećanja ponude, prvenstveno voća i povrća, kao i nešto nižih njihovih sezonskih cijena.

On je naglasio da, kada se poredi promet na zelenim pijacama u ovoj godini po mjesecima u odnosu na mjesece predhodne ili ranijih godina, evidentan je značajan procentualni pad prometa.

– To nije samo zbog pada kupovne moći stanovništva, već mnogo značajniju ulogu imaju mjesta prodaje, posebno voća i povrća koji čine preko 60 odsto prometa na zelenim pijacama. Naime, povećanjem broja marketa po većim centrima, sa cijenama koje su, generalno uzevši kao na pijacama, dovodi do toga da se potrošači sve češće odlučuju za kupovinu u tim objektima – naveo je Graković.

Prema njegovim riječima, takvo ponašanje potrošača uveliko je vidljivo ne samo u Srpskoj, nego i u regionu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA