Topić za SC: Rasplet odnosa sa SNSD-om kroji sudbinu DNS-a

1915
Tanja Topić

Odnos SNSD-a i DNS-a daće i odgovor na pitanja o budućem rasporedu snaga u Narodnoj skupštini RS.

Istakla je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe politička analitičarka Tanja Topić te dodala da nedavno završeni opšti izbori nisu donijeli suštinske promjene u Republici Srpskoj.

– Promjena se jedino desila u pojedinim sredinama. Svakako je najizraženija u Banjaluci, u kojoj smo od one suverenosti koju je imao SNSD došli do PDP-ovog najboljeg rezultata ikada. Sa druge strane, u tradicionalnim uporištima SDS-a, kao što su Bijeljina i Doboj, SNSD je došao na jednu vrlo knap i neizvjesnu razliku. To su neke promjene koje su svakako evidentne i koje treba analizirati – ističe naša sagovornica.

Takođe, dodaje ona, došlo je i do svojevrsnih potresa unutar vladajuće koalicije, na relaciji SNSD-DNS.

– Odnos pomenutih partija daće i odgovor na pitanja o budućem rasporedu snaga u Narodnoj skupštini RS. Znali smo i ranije da će DNS biti ključ ovih izbora u svakom pogledu i da je postojala realna opcija njihovog priključivanja i jednom i drugom bloku. Naravno, za koga će se opredijeliti zavisilo je od toga ko će biti izabran na mjesto predsjednika Republike Srpske jer je ta funkcija ključna, s obzirom da predsjednik dijeli mandat – ističe Topić za SrpskaCafe.

Puno toga će zavisiti, dodaje ona, i kako će se rasplesti odnosi unutar pojedinih stranaka.

– Odnosi na relaciji SNSD-DNS imaće posljedice i implikacije i na unutrašnje odnose DNS-a. Istovremeno, značajni potresi i preslagavanja mogu se očekivati i unutar SDS-a.  I to su neki procesi koji će se još razvijati – ističe ona.

Naša sagovornica ne očekuje zajednički nastup SNSD-a i SDS-a na nivou BiH, ali ne isključuje prelazak pojedinih SDS-ovaca u najveću partiju Srpske.

– Na nivou BiH mislim da neće doći do one vrste zajedničkog nastupa koji podrazumijeva veliku koaliciju SNSD-a i SDS-a. Ali svakako da će biti pojedinačnog prilaženja SNSD-u poslanika koji su trenutno dio opozicionih partija. Oni će se voditi pretpostavkom da je SNSD najjača parlamentarna stranka i stranka koja je osvojila najviše glasova na nivou BiH, i zbog toga ne treba isključivati mogućnost da će im prići i neki pojedinci koji su sada dio suprotnog političkog bloka – ističe naša sagovornica.

Ono što pokazuje svu turbulenciju prilika u BiH, kaže Topićeva, jeste izbor za članove Predsjedništva, u kojem će u narednom mandatu učestvovati Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

– Oko toga se i podiglo najviše političke temperature u predizbornoj kampanji. Izabrani sastav govori da neće biti jednostavno funkcionisanje ovog tijela zbog puno isključivih i dijametralno suprotnih koncepta koje zastupaju političke stranke izabranih predstavnika – ističe ona.

Topićeva dodaje da će se glasanje možda ponoviti na pojedinim pojedinačnim mjestima, ali da nikako neće doći do poništavanja izbora.

– Centralna izborna komisija BiH nije dobro pripremila izborni proces. Bilo je puno manjkavosti, dosta i krivičnih djela, i protiv toga nije preduzeto ništa. Svi smo svjedoci i golim okom vidimo da je bilo izbornih prevara, da se svašta radilo, ali smo nemoćni da promijenimo taj mentalni sklop koji pokazuje i oslikava i ponašanje političkih aktera i korumpiranosti i kontaminiranosti svijesti svakog pojedinca ponaosob. Može se, naravno, desiti da pojedine opozicione stranke ne priznaju rezultate izbora ali to neće spriječiti konstituisanje vlasti – zaključila je Topićeva i dodala da očekuje puno turbulentnije konstituisanje vlasti na nivou Federacije BiH, koje bi dodatno iskomplikovalo i situaciju na nivou BiH.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA