Tito dobija spomenik u glavnom gradu Crne Gore

375
Drug Tito

Bivši predsjednik SFRJ Josip Broz Tito dobiće spomenik u Podgorici, odlučeno je na današnjoj sjednici gradske Skupštine.

Za podizanje spomenika Titu glasala su 34 odbornika DPS-a, SD, URA i manjinskih stranaka, dok su protiv ovog prijedloga bili odbornici DF-a i SNP-a.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, obrazlažući ovaj prijedlog, istakao je da nije riječ ni o kakvoj nostalgiji, niti jugonostalgiji.

On je naveo da je riječ o “adekvatnom odnosu prema onome što su temeljne vrijednosti crnogorskog društva, koje su danas napadnute i u Crnoj Gori od određenih društveno-političkih struktura, a, nažalost, sve više i u Evropi”.

– Mi smo dužni kao društvo da pošaljemo poruku i da kažemo da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji, bez koje ne bi bilo ni Crne Gore ni građanskog društva u kojem danas živimo – poručio je Vuković.

Odbornici DF-a rekli su da se podizanje spomenika Titu sad potencira da bi se u drugi plan stavili pravi problemi u glavnom gradu.

Iz DF-a su naveli da ne mogu da glasaju za podizanje spomenika Titu i zbog Golog otoka, ali i zato što je “on direktno odgovoran za bratoubilaštvo u Crnoj Gori, ali i slabljenje Srbije da bi Jugoslavija bila jača”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA