Svjetski mediji o izborima: Sa nacionalistima teško u EU!

785

Protekle izbori u BiH sa pažnjom su pratili i svjetski mediji. Svako ima svoje viđenje ali im je zajednička teza da nacionalisti i dalje vode glavnu riječ.

Najnoviji preliminarni rezultati izbora u BiH pokazuju da će nacionalisti čvrsto ostati na vlasti u toj zemlji, ocjenjuje danas AP.

Rojters navodi da će prednjačenje srpskih, hrvatskih i muslimanskih etničkih partija u glasovima u njihovim regionima vjerovatno usporiti put BiH ka EU.

U izvještaju iz Sarajeva, Rojters navodi da je, prema izbornim rezultatima, “srpski nacionalista koji se protivi Bosni kao državi dobio mjesto u tročlanom predsjedništvu te zemlje”.

– Najveće partije srpskih, muslimanskih i hrvatskih zajednica u BiH, koje su uglavnom bile na vlasti sve vrijeme otkako je okončan rat vođen od 1992. do 1995, većinom su učvrstile svoju dominaciju na svim nivoima kompleksne bosanske vlade – ocjenjuje britanska agencija.

Uz to, napominje da je čvrst uticaj etničkih partija osujetio napore reformisanja ekonomije i obezbjeđivanja članstva BiH u zapadnim organizacijama kao što su EU i NATO.

Rojters prenosi izjavu političkog analitičara i istoričara koji se bavi Balkanom Marka Atile Hoarea, koji kaže da će “jučerašnji izbori, umnogome kao i raniji izbori u Bosni, poslužiti da se ovjekovječi politički ćorsokak i oteža pristupanje te zemlje EU i NATO”.

Istovremeno, u svom izvještaju iz Sarajeva, Asošiejted pres navodi da “rezultati koje su danas objavile izborne vlasti pokazuju da će nacionalističke stranke preovladati u parlamentu BiH i parlamentima u srpskoj mini-državi i muslimansko-hrvatskom regionu”.

AP ocjenjuje da rezultati, na osnovu više od 80 odsto prebrojanih glasova, potvrđuju i da će, kako je navedeno, “proruski srpski lider” Milorad Dodik osvojiti srpsko mjesto u tročlanom predsjedništvu BiH.

Ishod izbora, zaključuje američka agencija, “zadaje udarac nadama u premošćivanje etničkih podjela u BiH poslije rata u kojem je ubijeno 100 000 ljudi, i ugrožava težnje te zemlje ka pridruživanju EU”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA