Strani mediji o izborima u BiH

683

Opšti izbori u BiH privukli su pažnju stranih zapadnih medija, koji analiziraju aktuelnu situaciju u zemlji i naglašavaju potrebu za promjenama.

AP i Vašington post pišu o izbornoj kampanji, koja je “bila obojena retorikom podjele i optužbama o neregularnostima”.

Strane agencije navode da je tokom kampanje u BiH prijavljeno i nekoliko incidenata, ali da oni nisu ugrozili izborni proces.

Bi-Bi-Si ocijenjuje da je predizbornu kampanju obilježilo to što su etnički lideri koristili retoriku podjele, te podsjeća na građanski rat u BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka. U svojoj analizi Bi-Bi-Si piše o političkom stanju u BiH, za koje navodi da je zasnovano na politici etničkih lidera, koji koriste strah da bi podijelili narod, te kako bi vladali i profitirali i ističe da ni na ovim izborima situacija nije drugačija.

Novinar Gaj de Louni naglašava visoku stopu nezaposlenosti u BiH, kao i to da je “očajnički potrebno svježe razmišnjanje lidera”, ali i da zemlja ostaje razdvojena duž etničkih linija. Bi-Bi-Si se u osvrće i na temu nezaposlenosti u BiH , gdje, kako navodi, “skoro polovina mladih ljudi ne može da se zaposli”.

Britanski mediji navode da je prosječna plata u BiH oko 400 evra i dodaje da je u posljednjih pet godina, usljed nezaposlenosti, zemlju napustilo oko pet odsto stanovništva.

AFP piše o kompleksnom političkom sistemu, koji naziva “relikvijom rata”, u kojem je poginulo 100 000 ljudi, milioni njih raseljeno, dok je oštećena ekonomija i infrastruktura u zemlji.

Frans 24 u svom izvještaju navodi da su narodi u BiH “frustrirani korupcijom, koja je zbližila određeni broj stanovnika ove zemlje”. Francuska agencija pominje proteste u okviru kampanje “Pravda za Davida” u Banjaluci, kao i to da Transparensi internešnel ukazao da je “korupcija ozbiljan problem na svim nivoima vlasti u BiH”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA