Štrajk željezničara u Banjaluci, Novom Gradu, Doboju i Prijedoru

531

Na Željeznicama u Banjaluci, Novom Gradu, Doboju i Prijedoru danas je održan polučasovni štrajk upozorenja.

U štrajk stupaju zbog, kako je rečeno, kršenja prava radnika, omalovažavanja sindikata, te smanjenja koeficienta rada pojedinim radnicima. Na Željezničkoj stanici u Banjaluci se okupilo pedesetak nezadovoljnih radnika.

Kako je najavljeno, u štrajk je stupilo šest relevantnih sindikata “Željeznica”, pod vođstvom Jelenka Dobraša, Zlatka Marina, Sime Cvjetkovića i Gorana Čamdžića. Današnji štrajk je u organizaciji sindikata “Željeznica”, a ukoliko sutrašnji razgovori ne uspiju Konfederacija sindikata RS će u četvrtak organizovati štrajk u Doboju.

Okupljenim radnicima se obratio Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata “Željeznica RS”. Kazao je da su radnici već duže vrijeme ignorisani od strane uprave, te najavio sutrašnji sastanak sa upravom “Željeznica RS”.

– Jedan od zahtjeva na sutrašnjem sastanku će biti potpisivanje kolektivnog ugovora. Mislili smo da kroz ujednačavanje koeficienata riješimo problem 40 odsto radnika Željeznica koji imaju najnižu platu, a što se može postići samo potpisivanjem kolektivnog ugovora – rekao je Dobraš.

Istakao je da je neophodno riješiti Anekse ugovora.

– Predsjednica Vlade RS je rekla da svim radnicima u RS plata mora biti veća za najmanje 30 KM, a mi u Željeznicama smo imali slučajeve da su neki ljudi dobili i po 100 KM manju platu – tvrdi Dobraš.

Istakao je da u slučaju negativnog odgovora od strane uprave u četvrtak Konfederacija sindikata RS organizuje štrajk u Doboju.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS, kazao je da su zahtjevi toliko minimalni da se vjeruje da će sutra biti postignut dogovor sa Upravom.

– Radnička prava se toliko krše da je ovo jednostavno moralo da se desi. Ukoliko sutra ne budu postignuti dogovori, u četvrtak moramo pokazati svu svoju snagu – istakao je Tepavčević.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti, koji djeluje u “Željeznicama Republike Srpske” rekao je da smatra da sutra neće biti postignuti dogovori.

– Ovi zahtjevi nisu od juče. Bilo je i ranije i štrajkova upozorenja i štrajkova glađu, obustava saobraćaja, a Uprava se oglušila na naše zahtjeve – ističe Marin.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA