Starcu 16 i po godina zatvora zbog ubistva “Dječaka s planine”

961
Vasilj Knežević

Ilija Milić (71) iz Kotor Varoša osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na 16 i po godina zatvora zbog ubistva Vasilja Kneževića (35), pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka (87), te nelegalnog posjedovanja oružja.

Zločin se dogodio 10. aprila ove godine na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoša. Milić je u zasjedi čekao Kneževića na putu kojim vodi stoku i kada je naišao prema njemu je ispalio rafal iz automatske puške, pogodivši ga sa pet metaka. Motiv ubistva bio je višegodišnji sukob dvije porodice zbog vodovoda.

U presudi se navodi da je prije zločina Milić uzeo automatsku pušku i otišao prema zaseoku Potok s namjerom da ubije Vasilja. Sakrio se iza stabla bukve pored lokalnog puta, kuda Vasilj obično vodi stoku na ispašu i pojilo. Kada je Vasilj naišao Milić je sa udaljenosti od oko dva metra prema njemu ispalio rafal. Milić je s puškom u rukama otišao kući i telefonom je pozvao policiju. Saopštio im je da je ubio komšiju i pozvao ih da dođu u selu da se preda. Nakon tog poziva Milić je ponovo uzeo pušku i otišao do kuće Nedeljka Kneževića, oca ubijenog. Dok je prilazio kući Nedeljka je uočio ispred pa je i prema njemu ispalio rafal, ali ga srećom nije pogodio.

Zanimljivo je da je pet dana prije sukoba Vasilj Knežević uhapšen nakon što je razbio staklo na Milićevom terencu Mitshubishi Payero, te mu zapalio sjeno i to navodno zbog toga što ga je Milić tužio za krađu šume.

Vasilj Knežević (Foto: Glas Srpske)
Dječak s planine

Prije više od 20 godina o Vasilju Kneževiću je snimljen dokumentarni film “Dječak sa planine” koji je nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima. Film govori o životu dječaka i njegovom opasnom hobiju – razminiranju terena na nekadašnjoj prvoj liniji Vlašićkog fronta, gde je Vasilj i nakon rata ostao da živi bez struje i vode. Jedini prozor u svijet bio mu je mobilni telefon, čiji punjač mu je pre 15 godina eksplodirao u ruci usljed čega je ostao bez šake.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA