Šta uraditi kada vam pukne kondom?

1235

Najčešća metoda za kontracepciju jeste upotreba kondoma, ali šta kada vam se desi da kondom pukne tokom seksualnog odnosa? Ukoliko se to desi, ne paničite, nego budite spremni.

Možda pucanje kondoma u toku seksa zvuči strašno, ali se dešava. Naime, na uzorku od 544 muškarca, njih 7,3 odsto je potvrdilo da im je kondom pukao u toku seksa.

Ako još uvijek niste ejakulirali, a shvatili ste da vam je kondom pukao, odmah prekinite odnos, a puknuti kondom zamijenite novim. Međutim, ako ste već ejakulirali otiđite do kupaonice.

– Teoretski, mokrenje nakon toga može pomoći da izbacite neke patogene tako da nema štetnih posljedica – kaže ginekolog Karen Brodman.

Takođe, žene bi trebale odmah urinirati i isprati se toplim sapunom i vodom. Isto vrijedi i ako ste imali analni seks, sve tekućine izbacite iz rektuma, a potom se operite toplom vodom i sapunom. Ali morate biti oprezni, čišćenje nakon seksa ne može smanjiti rizik od neželjene trudnoće ili spriječiti infekciju.

Ukoliko vaš partner ne želi djecu, otiđite u apoteku i kupite pilulu za hitnu kontracepciju, koju mnogi zovu i pilula za dan poslije. Mogu se naći u gotovo svim apotekama i najbolje je da je popijete što prije poslije seksualnog odnosa.

Ako ste zabrinuti zbog izloženosti HIV-u, razmislite o uzimanju Pepa. O tome se posavjetujte sa svojim ljekarom. Ako uzmete Pep 72 sata nakon izloženosti HIV-u, on je vrlo učinkovit (iako ne stoprocentno) pri sprečavanju prenosa, ali ga morate uzimati jednom ili dva puta dnevno tokom 28 dana da bi bio učinkovit.

Da biste bili sigurni da se niste zarazili, uradite test na HIV dvije sedmice od posljednjeg seksualnog odnosa.

Testirajte se na polno prenosive bolesti. Vaš ljekar će procijeniti i rizik od infekcije. Obično ćete morati popuniti upitnik o svojoj seksualnoj prošlosti i dati uzorak urina i krvi. Testirajte se na hepatitis B, C i sifilis.

Provjerite ostale kondome. Da se pucanje kondoma ne bi ponovilo važno je da ih ispravno odlažete. Nemojte ih stavljati u džepove i novčanike, već na hladno mjesto poput noćnog ormarića.

Takođe gledajte da kupite pravu veličinu kondoma, jer ako je prevelik velika je vjerovatnoća da će spasti, a ako je premali postoji mogućnost da će pući.

Pazite i na datum proizvodnje, jer ako je kondom star veća je vjerovatnoća da će pući. Ukoliko je stariji od nekoliko godina trebali biste ga baciti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA