Šta nam nosi druga sezona serije “American Vandal”? (VIDEO)

448

Nakon izvrsne prve sezone kvazidokumentarne serije “Amercan Vandal”, u kojoj su mladi srednjoškolski entuzijasti istraživali slučaj crtanja penisa po automobilima članova nastavničkog vijeća, u drugoj su sezoni Peter Maldonado i Sam Ecklund preuzeli drugi slučaj srednjoškolskog vandalizma – začinjavanje limunade u školskoj kantini laksativima.

Nema tog filmskog ili TV-serijskog žanra koji bi živ čovjek smislio, a koji se neki drugi živ čovjek ne bi sjetio da parodira, parafrazira, imitira ili na neki drugi način obradi.

Tako je i sa žanrom dokumentarnog filma ili serije. Lažni dokumentarci ili, kako bi rekli Ameri (da su kao mi) mockumentarci nisu neka bogznakako nova pojava. Koristio ih je još Christopher Guest sa svojim legendarnim i urnebesnim mockumentarcima kao što je “This is Spinal Tap”, u kojima se sprdao iz heavy-metal bendova, izložba pasa i folk-muzičkih klanova.

Međutim u novije su vrijeme posebo postali popularni dokumentarni serijali koji su obrađivali teme stvarnih zločina i zločinaca, serijali koji su snimani kao svojevrsne istrage i napeti krimići pred kojima smo grizli nokte kao da gledamo igrani triler. Jedan od rodonačelnika žanra bio je, sad već legendarni i nagrađivani radio podcast “Serial”, a jedan od najpopularnijih Netflixov serijal “Making a Murderer”.

Zanimljivo je zato što je upravo Netflix u svoj repertoar uvrstio mockumentarističku seriju koja na pomalo podrugljiv način obrađuje upravo tu zlatnu koku ove platorme, seriju “Američki vandal”, snimljenu skoro identičnim stilom, ritmom i estetikom kao što je snimljeno i bezbroj Netflixovih dokumentarnih serijala iz područja stvarnog zločina. Jedina je razlika u tome što se zločini opisani u dvije dosad prikazane sezone “Američkog vandala” uopšte nisu dogodili. I u tome što su ti zločini veoma smiješni.

U obe sezone “Američkog vandala” među glavnim nam junacima se prikazuju njegovi navodni tvorci i istražioci koji svoju istragu snimaju kao školski projekat. To su dva štrebera iz srednjoškolskog AV kluba, Peter Maldonado i Sam Ecklund.

U prvoj sezoni su istraživali prekršaj svog školskog kolege, koji je navodno na automobile članova nastavničkog vijeća crtao crteže penisa. Vjerujući da je njihov kolega nepravedno optužen i da iza toga stoji dublja i ozbiljnija zavjera, Peter i Sam prokopali su sve što im je bilo dostupno, od snimaka školskih bezbjednosnih kamera, preko izjava i priča školskih kolega pa sve do sadržaja njihovih telefona, koji su se sastojali od video snimaka ključnih trenutaka, ali i od brojnih poruka među učenicima koje su otkrivale ne tako očite odnose. Na kraju su uspjeli otkriti pravog počinioca i svog optuženog kolegu osloboditi krivice, a serija se od urnebesno smiješnog, ali u osnovi primitivnog niza doskočica o penisima pretvorila u ozbiljnu, mudru, čak i potresnu analizu drame u kojoj odrastaju današnji američki tinejdžeri.

E, sad. Čovjek bi rekao da takav jadni manevar nema potencijala za više od jedne sezone, ali čovjek bi se prevario, i to upravo zbog ovog zadnjeg dijela. Dok je prva sezona Vandala počela kao zezancija koja će nas sve vratiti u djetinjstvo i mladost, kad su nam penisi i ostala “sramna” fizička obilježja bila nevjerovatno smiješna, a završila ozbiljno i dirljivo – u drugoj su sezoni autori odmah zaigrali na dramsku kartu.

Naravno, to ne znači da su se odrekli komičnog motiva koji je većinu gledalaca privukao seriji. A, ne. Druga sezona počinje svojevrsnom metapričom, onom u kojoj naši glavni junaci, dva šmokljana iz AV kluba, stiču slavu zbog svog srednjoškolskog serijala o kolegi Dylanu koji nije nacrtao penise na autima, pa im se zbog toga počinju obraćati tinejdžeri iz cijele Amerike sa sličnim ili ne baš tako sličnim pričama, a za njih se zainteresuje i Netflix, koji im daje mnogo veća sredstva da snime još jedan serijal.

To ih dovodi do jedne bogataške katoličke gimnazije na američkom sjeverozapadu, u kojoj je tajanstveni počinilac izazvao nekoliko incidenata s izmetom, želeći tako učenicima te škole da poruči da su puni go**na. Najspektakularniji je incident u kojem je u limunadu koja se poslužuje u školskoj kantini ubacio laksative i tim izazvao masovni proliv po toaletima i hodnicima škole, opsežno dokumentovan na brojnim snimkama učenika.

Slikovita, primitivna i urnebesno smiješna šala odrađena je, dakle, već na početku. Međutim, ono što slijedi mnogo brže nego u prvoj sezoni pretvara se u tjeskobu, strah i dramu odrastanja u američkom srednjoškolskom okruženju, i to u doba društvenih mreža, histerične potrebe za održavanjem što boljeg imidža i neprestanog straha od odbačenosti te ruganja drugih učenika.

Dva glavna lika i ovaj put uspijevaju da otkriju pravu istinu, koju ovdje nećemo spominjati da ne bi kvarili užitak onima koji još nisu gledali seriju, ali činjenica da su ovaj put stvarno samo posmatrači, a ne i kolege osoba koje snimaju kao da čitavu dramu i tjeskobu njihovih protagonista čini još vidljivijom i opipljivijom.

Pete i Sam ovaj put nisu dio mikrosvemira u kojem obitavaju učenici škole u kojoj se događaju izmetni incidenti. Ovaj put nisu navikli na ponašanje koje ih okružuje. Ovaj put nemaju toliko ličnih odbojnosti ni naklonosti kao u prvoj sezoni. Izmaknuti su i gledaju dešavanja iz vana, znaju da postoji svijet izvan svojevrsnog azila elitne škole u koju su zavirili sa svojom kamerom. I zbog toga je ono što otkrivaju oporog okusa i podosta tužno.

Prva sezona “Vandala” bez sumnje je bila smješnija i obilovala je šalama koje su bez imalo sumnje završile na brojnim internet memeovima. U drugoj ih je sezoni manje, ali je ona to nadoknadila jačim i dubljim emotivnim nabojem, pa i crticama za razmišljanje o tome kako je odrastati uz sve jači pritisak društvenih mreža koje bikvalno mogu definisati i razarati živote mladih ljudi. A to je, ako se uzme u obzir da je cijeli projekat počeo kao sprdnja na račun true crime dokumentaraca, zaista impresivno dostignuće.​​​​​​​

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA