Šta Appleu donosi najveću zaradu?

429

Apple nije samo najprofitabilnija tehnološka kompanija, već je takođe na vrhu liste koja uključuje sve kompanije širom svijeta.

Sa širokim spektrom proizvoda koje nudi, od pametnih satova do desktop računara, pretpostavka bi bila da su ti proizvodi izvor kompanijinog rekordnog profita. Ovo je uglavnom tačno, ali postoji i caka.

Naravno, Appleovi iPhonei donose najviše novca. Međutim, ono što slijedi nakon telefona nije iPad ili MacBook laptop, već je to kombinovani prihod ostvaren od usluga. Ovo uključuju iTunes, Apple Music, App Store i još mnogo toga.

Prema procjenama koje je prikupio Philip Elmer-DeWitt, analitičar koji blisko prati Apple, predviđa se da će prihodi koji dolaze od usluga kompanije Apple dostići 10,3 milijardi dolara u posljednjem tromjesečju fiskalne 2018. godine. Ovo je rast od 21 odsto u odnosu na 2017.

Sve veći značaj usluga kao dijela prihoda nije ništa iznenađujuće. Kako se Appleovo tržište zasićuje uređajima koji pružaju adekvatne performanse duže vrijeme, očekivano je da trošenje više na softver preuzima primat.

Kompanija je dobro upoznata sa ovim trendom i fokusira se na poboljšanje svojih usluga. Njen ekosistem već predstavlja jedan od najvažnijih faktora koji sprečava korisnike Applea da se prebace na konkurentske proizvode i usluge.

Apple će za nekoliko dana objaviti zvanične prihode, tokom svog finansijskog izveštaja od 1. novembra, kada ćemo vidjeti koliko tačno novca softver donosi kompaniji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA